A baloldali Demokrata Párt (PD) politikusa arra a kérdésre, tart-e attól, hogy széteshet az Európai Unió a jobboldali demagógok miatt, mire kialakul a migrációs válság hosszú távú kezelésének stratégiája, elmondta, hogy különösen az "új tagállamok" magatartása bántja.

Ezek az országok sokat köszönhetnek az EU-nak, és egyes nyugat-európai országokban pártok és politikusok választásokat és pozíciójukat vesztették el, hogy "megvédjék Európa eszményét" - mondta Matteo Renzi.

Franciaországban "népszavazás veszett el a lengyel vízvezeték-szerelőtől való félelem miatt" - tette hozzá.

"A nyugat-európaiak megfizették a keleti bővítés politikai árát", és "nincs rendben, hogy most ezek az országok diktálják az erkölcsöt nekünk"- mondta az olasz miniszterelnök, hozzátéve, hogy az EU-nak közösen kell megbirkóznia a kihívással.

Arra a kérdésre, hogy miként akarja erről meggyőzni az olyan embereket, mint Orbán Viktor, mielőtt késő lesz, azt mondta, hogy az ügy nem csak a magyar miniszterelnököt érinti, és nem jobboldali-baloldali megosztottságról van szó. Ezt mutatja, hogy a Csehországban és Szlovákiában a szocialisták ugyanazt az álláspontot képviselik, mint a magyar és a lengyel kormány.

Földrajzi, és nem politikai megosztottság mutatkozik, méghozzá azok között, akik "Európáról mint nagy ideálról gondolkodnak", és akik "mindenekelőtt a gazdasági hasznot látják benne" - mondta Matteo Renzi.

"Elkeserítő látni, hogy falakat emelnek, csapdát a szabadságnak" - tette hozzá.

Arra a kérdésre, mit tehet Európa a menekültáradat megfékezéséért, azt mondta, hogy nézőpontot kell váltatni. Az EU-t csak keleti irányba bővítették, és "tragikus és történelmi hiba volt kihagyni a balkáni országokat". Albániának, Montenegrónak és Szerbiának "elsőbbséget" kell adni az EU-ban- mondta az olasz kormányfő.

QP | Quality Placement