Martin Schulz, Németország Szociáldemokrata Pártjának (SPD) vezetője kész arra, hogy tárgyaljon Angela Merkel kancellárral a stabil kormányzás feltételeinek megteremtéséről - írja a Bloomberg két neve elhallgatását kérő informátorra hivatkozva. Schulz csütörtökön találkozik Frank-Walter Steinmeier államfővel, hogy a parlamenti patthelyzet feloldásáról tárgyaljanak.

A baloldali vezető, aki a szeptemberi parlamenti választásokon a konzervatív CDU/CSU élén harcba szálló Angela Merkel kihívója volt, arról akarja tájékoztatni az elnököt, hogy korlátozott támogatást fog ajánlani a kancellárnak negyedik kormányzati időszakára. Magyarán a szociáldemokraták a kisebbségi kormányzást segítenék kívülről, nem folytatnák a nagykoalíciót.

Politikusi fogalmazás

Steinmeier szociáldemokrata politikusként kétszer szolgált Merkel vezetése alatt külügyminiszterként, a 2009-es választásokon pedig kihívója volt a kancellári posztért folyó versenyben. Most az előrehozott választások elkerülésén dolgozik. Erre azért lehet szükség, mert a múlt hét végén kudarcba fulladtak a koalíciós tárgyalások a CDU, a CSU, a liberális, piacpárti, enyhén euroszkeptikus FDP és az EU-integráció erősítését támogató, harcos környezetvédő Zöldek között.

Schulz pártja és személyes veresége óta az elmúlt két hónapban következetesen azt az álláspontot képviselte, hogy az SPD-nek ellenzékben kell folytatnia a politizálást, mert az elmúlt 12 év két nagykoalíciós kormányzása jelentősen erodálta önálló karakterét és népszerűségét. Ugyanakkor a DPA hírügynökségnek szerdán arról beszélt, hogy tisztában vannak a politikai felelősségükkel, és szerinte lehet jó megoldást találni a politikai stabilitás helyreállítására.

Látnak valamit

Volker Kauder, a DDU/CSU parlamenti frakcióvezetője egy lapinterjúban úgy fogalmazott, hogy látják a mozgás jeleit az SPD-ben, ami bizonyos reményre ad okot. A szociáldemokratákra most az a feladat vár, hogy házon belül megvitassák, mit akarnak, majd a vezetőik egyeztessenek az államfővel. Kauder szerint pártszövetsége kész bármilyen egyeztetésre.

Ugyanakkor nem mutatott hajlandóságot a kisebbségi kormányzásra, mondván: ennek nincsenek hagyományai Németországban. Ha nem látszik más lehetőség, akkor persze ezt is meg kell fontolni - tette hozzá, ám végtelenül bonyolulttá teheti a napi törvényhozói munkát és kormányzást, ha minden egyes részletkérdésben újra és újra egyeztetni kell a politikai erők között.

Frontvonalak

Angela Merkel a koalíciós tárgyalás kudarca után azt mondta: inkább az előrehozott választásokat választaná, mint a kisebbségi kormányzást. A szociáldemokraták attól tartanak, hogy ha belemennek egy újabb nagykoalícióba, akkor az tovább erősítheti a radikális, euroszkeptikus, bevándorlófaló Alternatíva Németországnak pártot, amely ezzel a parlamenti ellenzék legnagyobb politikai erejévé válna. Nagy kérdés, hogy a látványos elzárkózások mögött mi jár a politikusok fejében.

A nyitókép forrása: AFP