Itt a kitűnő alkalom, ha valaki egy 686 láb (210 méter) hosszú, 22 ezer tonnás repülőgép-hordozót akar venni. A londoni kormány eladni készül a tucatnyi Sea Harrier vadászbombázó és tíz helikopter hordozására alkalmas Illustrioust. A hajó képes légi járművek üzemeltetései, de fegyvereit leszerelték.

A monstrum kitűnő állapotban van: nem azért adják el, mert kiöregedett a szolgálatból, hanem mert fenntartására nem futja a brit katonai költségvetésből.

Különös feltétel

A haditengerészet óriása fénykorában három forgócsöves Gatling rendszerű ágyút és két 20 milliméteres gépágyút is hordozott. Az anyahajó Harrier vadászbombázóit megvásárolta az amerikai haditengerészet - pótalkatrésznek. A helikopterek a brit haditengerészet legújabb anyahajóján, a 2017-ben szolgálatba álló HMS Queen Elisabethen találnak új otthonra.

Az adásvétel egyik különös vonása, hogy a tulajdonjog átruházása előtt az egész fedélzetet meg kell fosztani festésétől, így - a hadügyminisztérium figyelmeztetése szerint - nagyon csúnya lesz. Szakértők szerint ennek az lehet oka, hogy a hajó burkolata valamilyen lopakodó képességet elősegítő festékanyagot tartalmaz.

Csónakázásra ajánlják

A hirdetés egyébként is arra figyelmeztet, hogy a hajót nem eredeti funkciójának betöltésére ajánlják. Így aztán megszülethet a világ legnagyobb magánjachtja, vagy egy újabb úszó kaszinó. Az utóbbira majdnem akadt példa: a hongkongi Chung Lot utazási iroda ugyanis állítólag ezért vette meg 1998-ban a Riga szovjet repülőgép-anyahajót.

Az a hajóóriás azonban hogy, hogy nem Liaoning néven a kínai haditengerészet első repülőgép-anyahajójaként született újjá. Hogy azért a szerencsejáték-elem biztosan meglegyen a mostani üzletben, a vevőnek 2,8 millió dolláros bankgaranciát kell letétbe helyeznie, hogy bizonyítsa: ki tudja fizetni az Illustrioust árát.