A Napi Gazdaság cikke

A gazdaság zsugorodása miatt hivatalos becslések szerint is 70 ezer külföldi vendégmunkás vesztheti el az állását Csehországban. Sokan közülük Vietnamból vagy Mongóliából érkeztek, és jelentős összeget fizettek a munkaközvetítőknek azért, hogy állást szerezzenek nekik Európában. A cseh kormányt erősen aggasztja az a lehetőség, hogy az elbocsátott vendégmunkások a feketegazdaságban kötnek ki vagy bűnözővé válva próbálnak megélni, ezért programot dolgozott ki a hazatelepülés támogatására. Az állam 500 eurót (14,3 ezer korona) plusz egy repülőjegyet ad minden olyan külföldinek, aki állásának elvesztése után úgy dönt, hogy hazautazik.

A kezdeményezés nem hangzik rosszul, de ha figyelembe vesszük, hogy a program teljes keretösszege 60 millió korona, akkor már sokkal sötétebb a kép. Ebből az összegből ugyanis maximum 2000 ember hazatérését lehet ösztönözni, ami meglehetősen kevés ahhoz képest, hogy még a kormány prognózisa szerint is 12 ezer vendégmunkás vesztheti el az állását csak az első negyedévben. Ráadásul szakértők szerint azok a külföldiek fogják igénybe venni az állami támogatást, akik hosszabb ideje dolgoznak az országban, ezért nincs adósságuk, sőt megtakarításokkal is rendelkezhetnek. Így olyanokhoz kerül a pénz, akiknek igazából nincs szükségük rá.

A támogatás meghirdetése nyomán több százan jelentkeztek az illetékes hivatalokban. Főleg mongolok élnének a lehetőséggel, a vietnamiak lényegében a fülük botját sem mozdították. Ennek az lehet az oka, hogy a felvehető összegnél sokkal többet fizettek a külföldi munkalehetőségért, sokan minden otthoni vagyonukat eladták ennek érdekében, ezért nincs hova hazamenniük. Abban reménykedtek, elég sokáig tudnak dolgozni ahhoz, hogy kifizessék adósságaikat. Sok vendégmunkás persze azért nem jelentkezik, mert egyáltalán nem tud a kormány programjáról, vagy azért kerüli a hivatalokat, mert illegálisan tartózkodik Csehországban.
Mindezek miatt van olyan szakértő, aki szerint jobb lenne a 60 millió koronát a vendégmunká­sok átképzésére fordítani, ami átsegíthetné őket a gazdasági hullámvölgyön, lehetővé tenné, hogy a kilábalás után munkát találjanak. Emellett nem ártana szigorítani a munkaközvetítőkre vonatkozó szabályokat, illetve e szervezetek ellenőrzését, mert sokszor lényegében kifosztják ügyfeleiket. Erre ígéretet tett a kormány, kivíva az emberjogi szervezetek elismerését.