A források hangsúlyozták, hogy a minden részletre kiterjedő megállapodást még nem dolgozták ki, de annak közvetlen közelébe jutottak. A teljes körű megegyezés még a nap folyamán várható. A tanácskozás helyszínén keringő értesülések szerint a keretköltségvetés felső határa a kötelezettségvállalásokra nézve 960 milliárd, a tényleges kifizetésekre nézve 908,4 milliárd euró lenne.

A britek - mondják a tárgyalások ismerői - eredetileg azt követelték, hogy a tényleges kifizetéseket nyessék le 900 milliárd alá. Uniós diplomaták szerint a legutóbbi számsorok tükrében az eddigi elképzelésekhez képest valamelyest növekedett a kohéziós - felzárkóztatási - támogatási keret, ami Magyarország szempontjából különösen fontos részterület. A javaslat egyebek között a hat magyarországi felzárkózó régió számára külön 1,4 milliárd eurót irányoz elő.

A nem hivatalos közlések szerint az áfa-visszatérítés szabályozását illetően is olyan konstrukció elfogadása a legvalószínűbb, amely kedvező Magyarország számára.

A fiatalok körében szinte egész Európában tapasztalt nagyon magas munkanélküliségi ráta csökkentése érdekében 6 milliárd eurós alapot hoznak létre arra, hogy e korosztály számára foglalkoztatási, illetve továbbképzési programokat valósítsanak meg.

A korábban tervezett mintegy 40 milliárd euró helyett 30-nál kevesebbet kap majd a távközlési, közlekedési és egyéb infrastrukturális hálózatok fejlesztését szolgáló Connecting Europe program.