Látva a gazdasági növekedés lassulását és az adósságválság begyűrűzését Spanyolországba és Olaszországba várhatóan nem emeli az 1,5 százalékon álló európai alapkamatot az ECB kormányzótanácsa - vélik a Bloombergnek nyilatkozó elemzők. Emellett ráadásul még azt is megfontolhatják, hogy újraindítsák a bank pénzkínálat-növelő programját. Még ha a testület héjái további szigorítást szorgalmaznának is - mielőtt a döntéshozók várakozó álláspontra helyezkednek -, egyre valószínűbb, hogy a következő kamatemelést már csak 2011-ben lépik meg - fejtegette Peter Vanden Houte, az ING Group eurózónáért felelős vezető közgazdásza. Álláspontját egyre többen osztják: miközben 33 előrejelzés medián átlaga még mindig azt mutatja, hogy októberben folytatódik a szigorítás, július elejéhez képest a hónap végére 10-ről 14-re nőtt azoknak a szakértőknek a száma, akik szerint idén már nem növeli a bank a hitelköltségeket.

A Jens Weidmann, a Bundesbank elnöke, az ECB döntéshozó testületének tagja egy hónapja azt nyilatkozta, hogy az ECB kamata még mindig "viszonylag alacsony", amivel nyilván azt jelezte, hogy az idei eddigi két emelés után további növelést akar. Hasonló célzást tett az észt jegybank első embere is, ám a szakértők mindezt úgy értékelik, hogy időre van szükség ahhoz, hogy a kormányzótanács megváltoztassa hangnemét. Emellett nem fogják elkapkodni a kötvényvásárlások felújítását sem - ha egyáltalán így döntenek -, mert azzal mérsékelnék az európai kormányokra és parlamentekre nehezedő nyomást, hogy fogadják el az európai stabilitási eszköz (EFSF) hatáskörének bővítését. Ez része a második görög csomagnak, az EFSF hosszabb távon lényegében leveszi az ECB-ről a bajban lévő eurózónatagok pénzügyi támogatásának terhét.

Intervenciót sürgetnek az S&P-nél

Az Európai Központi Banknak újra intervenciót kellene végrehajtania a kötvénypiacok megnyugtatására azt követően, hogy ismét megugrottak a spanyol és olasz állampapírok hozamai - mondta Jean-Michel Six, a Standard & Poor's hitelminősítő vezető európai közgazdásza a francia közszolgálati rádió France Inter reggeli műsorában. Jean-Michel Six úgy fogalmazott: "a központi bank és a kormányzatok üzenete továbbra is nagyon-nagyon fontos a piac számára". A piacok továbbra is mozgásban vannak, ezért valakinek közbe kell lépnie - tette hozzá. A közgazdász szerint az egyetlen hatékony tűzoltó ebben az esetben az ECB, amely a válság kezdete óta kimagasló szerepet játszott a piacok megnyugtatásában. Six a rádiónak elmondta: "Erős turbulencia időszakát éljük. Azt gondolom ugyanakkor, hogy augusztus általában, bármilyen furcsa is legyen ez, sokszor hoz ilyesfajta pánikot".

Csütörtökön a 10 év lejáratú olasz állampapírok hozamai 6 százalék alá süllyedtek azt követően, hogy a japán jegybank devizapiaci intervenciójának hírére a befektetők elkezdtek reménykedni, hogy az ECB is hasonló lépésre szánhatja rá magát.