Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Túl sok volt Brazíliának két év alatt a világ két legjelentősebb sporteseményét, a labdarúgó-világbajnokságot 2014-ben és az olimpiát az idén megrendezni. Az lap szerint Erre lehet következtetni az alig két hónappal ezelőtt befejeződött riói ötkarikás játékok első gyorsértékeléseiből.

Abban, hogy ez így alakult, jelentős szerepe volt a világgazdasági feltételek megváltozásának. Amikor ugyanis 2009 októberében Riót választották a 2016-os játékok rendezőjévé, még merőben más volt a helyzet: Brazília költségvetésébe a nyersanyagpiaci boom miatt dőlt a pénz. A világpiaci olajárak zuhanása viszont Rio adóbevételeit is jelentősen megnyirbálta, ráadásul az új metróvonal is a tervezettnek a duplájába, 3 milliárd dollárba került.

Ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bostoni Smith College számításai szerint a riói olimpia 10 milliárd dolláros veszteséggel zárult. Miközben ugyanis a játékok kiadásai 15 milliárdot érhettek el, mindössze 3,5-4 milliárd jött be a jegyeladásokból, a szponzorálásokból, az olimpiához közvetlenül kapcsolódó kereskedelmi forgalomból és a televíziós közvetítésekből.

Hiába keresik a kedvező hatásokat

Az az olimpiai hüvelykujjszabály Rióban nem érvényesült, hogy a játékok miatt előrehozott infrastrukturális fejlesztések lendíthetnek a gazdaságon, azok számos probléma megoldását előrehozhatják. Hiszen az olimpiai beruházások miatt nemhogy javult, hanem romlott a brazil város egyre elviselhetetlenebb, a széles tömegek által használt közlekedési hálózata. Éppen a rossz állapotban lévő közlekedés és a rendkívül gyenge közbiztonság miatt nem lehet számítani a turizmus olimpiát követő fokozódására sem.

Nem jött be a sportminisztérium azon 2009-es becslése sem, miszerint a rendezés beruházásai kapcsán hét éven keresztül mintegy harmincmilliárd dollárnyi külföldi működő tőke áramolhat be.

Annak ellenére, hogy Rio júniusban gyorssegélyt kapott a szövetségi költségvetésből, úszik az adósságban. Emiatt alig néhány nappal az olimpia záróünnepsége után az amerikai Standard & Poor's (S&P) három fokozattal is lerontotta Rio de Janeiro szövetségi állam adósbesorolását. Ami az S&P kódrendszere szerint azt üzeni, hogy ha nem következik be jelentős előrelépés, akkor Rio menthetetlenül csődbe kerül vagy válságintézkedésekre kényszerül - értékel a Világgazdaság.