Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ján Huba, a Nyitrai Állattenyésztési Kutatóintézet munkatársa a pozsonyi Új Szónak adott interjújában emlékeztetett arra, hogy az orosz importstop miatt túlkínálat jelentkezett az Európai Unióban. Szlovákia esetében ez különösen a sertés- és a baromfi ágazatot sújtotta. Ehhez társult a kínai import csökkenése.

Nagy szerencse, hogy az állattenyésztéssel szemben a növénytermesztésben kiváló év volt a tavalyi. Világviszonylatban nagyszerűen alakult a gabonatermés, és ennek köszönhetően nem voltak problémák a takarmányozással, vagyis kedvezően alakultak a takarmányárak, ami az állattenyésztés szempontjából létfontosságú. Az ágazat összbefektetéseiből a takarmányozás ugyanis mintegy 30-60 százalékot emészt fel.

A szarvasmarhák esetében az összbefektetések 30 százaléka megy a takarmányozásra, a sertéseknél ez eléri a 70 százalékot. Nem szabad megfeledkezünk azonban a korábbinál jóval alacsonyabb üzemanyagárakról sem. A növénytermesztésben az összkiadások mintegy 30 százalékát fordítják a termelők az üzemanyagokra, az állattenyésztésben hasonló a helyzet. A szlovákiai tejtermelők gondjain azonban enyhített az euró/dollár árfolyam alakulása is.

Az olcsóbb takarmány és üzemanyag és a kedvező euró/dollár árfolyam mintegy 10-20 százalékkal javított a szlovákiai állattenyésztés helyzetén. Persze, továbbra is komoly probléma, hogy nagyon alacsonyak a mezőgazdasági termékek felvásárlási árai.

Nincs igazuk azonban azoknak, akik temetik a szlovák mezőgazdaságot, miután még mindig vannak olyan szabad földterületek, amelyek eddig még kihasználatlanok az állattenyésztés szempontjából, miközben a fejlett országokban szinte minden terület foglalt, nincs nagyon lehetőség a bővítésre, a fejlesztésre.

Egyértelműen lesznek lehetőségek a kivitel növelésére. A régi uniós tagországok nem lesznek képesek tovább növelni az állatállományaikat, fejlesztést csakis különféle technológiai eszközökkel lesznek képesek elérni. Állománybővítésre a saját országaikban azonban nem lesznek területeik, ezzel szemben Szlovákiában még rengeteg ilyen van. A kérődzők esetében például Szlovákia kapacitásainak alig a 30 százalékát használja ki.