Szinte teljesen kiürült a körülbelül fél tucat európai bizottsági épület, a rezsicsökkentésnek köszönhetően a számítógépes szervereken és a biztonsági őrökön kívül már senki nem dolgozik a gyakorlatilag szellemkastélyokká vált épületekben - írja a Szabad Európa.

Saját bevallásuk szerint 2015-és 2020 között már 20 százalékkal sikerült csökkenteni a brüsszeli és luxemburgi létesítményeik energiafelhasználását, ami egy apró, de jelképes lépés az Európai Bizottság (EB) által kitűzött Fit for 55, tehát az európai klímasemlegességet célzó tervezet útján.

Láthatatlan szennyezés

Az Európai Parlament (EP) eközben a 2012-es szinthez képest 2020-ra 23 százalékkal csökkentette a fűtésre használt fogyasztását, és 19 százalékkal a villamosenergia-felhasználását. Ezt nagy részben az általuk telepített hűszivattyúknak és a hozzájuk bekötött napelemeknek köszönhetik, ám a kizárólag megújuló energiákból fenntartott létesítmények komoly kritikákat is kapnak.

Mivel az EP Brüsszelben és Strasbourgban is székel, a képviselők rengeteg pénzt, még az energiaárak elszabadulása előtt is több mint évi 110 millió eurót (jelenlegi árfolyamon 46,6 milliárd forint) költenek utazgatásra, ami különösen a repülőgépek károsanyag-kibocsátása miatt jelentősen megnöveli az intézmény ökológiai lábnyomát.

Hőfokszabályzással spórolnak

Bár az üléseket egyelőre nem szüntetik meg, az EB lépésről lépésre csökkenti fogyasztását, bérelt épületeik bezárásával, és a fűtési normák fokozatos csökkentésével. Mostantól például 21 helyett maximum 19 fokig lehet felfűteni az irodákat, nyáron pedig 25 helyett, csak 23 fokra lehet lehűteni azokat, illetve klímaberendezések is napi maximum 1-3 órát futhattak.

Májusba az EP vezetése is hasonló rövid, közép- és hosszútávú energiatakarékossági intézkedésekről döntött, amelyek elsősorban az épületek belső hőmérsékletének csökkentésére és a világításra vonatkoznak. Az intézmény szóvivői szolgálatának tájékoztatása szerint a parlamenti helyiségek hőmérsékletét már korábban egy fokkal csökkentették, a nyári időszakban pedig a szokásosnál egy fokkal magasabb fokozatra kapcsolták a légkondit.