A lakossági gáz ára Szlovákiában a jövő év elejétől 33 és 55 százalékkal nőhet, attól függően, hogy az ügyfelek milyen szerződést kötnek a gázszolgáltatóval – idézte a pozsonyi Új Szó Richard Sulík gazdasági minisztert. A háztartások két lehetőség közül választhatnak majd. Ha az augusztustól az idei év végéig tartó időszakban négy évre szóló szerződést kötnek az állami tulajdonban levő Szlovák Gázművekkel (SPP), akkor a gáz ára számukra jövőre 20 százalékkal plusz az átlagos fogyasztói infláció mértékével fog emelkedni.

Ez utóbbi a gazdasági tárca szerint csaknem 13 százalék. A következő években ezen fogyasztók számára azonban a gáz ára már csak az infláció mértékével emelkedne.  Mit jelent majd mindez jövőre a fogyasztók számára?

A Pravda napilap gazdasági tárca adatai alapján kidolgozott előzetes becslései szerint azok, akik a gázt csak főzésre használják, és az ezzel kapcsolatos éves kiadásaik idén 65 euró (26 ezer forint) körül mozognak, azoknak ez jövőre 86 euróra (38 ezer forint) nőhet, ha aláírják a négy évre szóló szerződést. Ha az egyéves szerződés mellett döntenek, ez nagyjából 100 euró (40 ezer forint) lesz.

Akik a gázt a főzés mellett vízmelegítésre is használják (idén nagyjából 590 eurós költséggel), azoknak a kiadásai a négy évre aláírt szerződés esetében jövőre átlagosan 195 euróval, az egy évre szóló szerződést aláíróknak pedig 324 euróval nőhetnek. A legnagyobb drágulásra természetesen azok számíthatnak, akik gázzal is fűtenek (idén körülbelül 1166 eurós kiadás). Az ő esetükben a négyéves szerződés jövőre 385, az éves pedig 641 eurós kiadásnövekedéssel járna.