A Szlovák Gázművek által kínált háztartási gáz ára a következő négy évben fokozatosan 76 százalékkal emelkedik majd, a legjelentősebb emelkedés jövőre várható, amikor 34 százalékkal drágul a lakossági gáz - írja a pozsonyi Új Szó.

Ez azonban csak azokra az ügyfelekre vonatkozik, akik négyéves szerződést kötnek az állami gázszolgáltatóval. A megawattóránkénti (MWh) ár számukra – a jelenlegi 43 euróról – 2026-ra így 76 euróra nő – mondta Richard Sulík gazdasági miniszter.

Évekig drágul a gáz

Jövőre a háztartások 57 eurót fizetnek majd megawattóránként. 2024-ben ez 65, 2025-ben 72, 2026-ban pedig 76 euróra emelkedik. Az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) a tőzsdék aktuális alakulása alapján ugyan magasabb szabályozott árakat fog megállapítani, de ezek nem vonatkoznak majd az SPP-vel szerződött ügyfelekre. Sulík szerint a második legnagyobb szlovákiai gázszolgáltató, a ZSE, a VSE és az Innogy csoport is hasonló árakat kínál majd az ügyfeleinek, mint az SPP.

Az SPP – a fenti árakat figyelembe véve – az első két évben veszteséges lesz a lakossági gázszolgáltatásban, a harmadik évben azonban már újra nyereséget érhet el, és a negyedik évben – a várható nagyobb bevételeknek köszönhetően – az első két év veszteségét is lefaraghatja. A 2026-ra szóló gázt jelenleg 35 euró/MWh körüli áron lehet megvásárolni a piacon. 

Mi lesz az áram árával?

A gazdasági minisztérium finisel a Szlovák Villamos Művekkel (SE) kötendő szerződés előkészítésén is, amely a háztartások számára az elkövetkező két évre befagyasztja a lakossági áram jelenlegi árát.

A 61,21 euró/MWh kedvezményes árat azonban legfeljebb négy megawattóra fogyasztásig garantálják. Akik ennél többet fogyasztanak majd, azok az említett határ felletti fogyasztásukért már magasabb árral számolhatnak. A háztartások átlagos éves fogyasztása 2,2 megawattóra körül mozog.