Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Check Point kutatói fedeztek fel egy kártevőt, amelyik rosszindulatú alkalmazásokkal helyettesíti az ártatlan appokat az androidos telefonokon. A Mátrix film szereplője után el is nevezték Agent Smithnek, azaz Smith ügynöknek. A kártevőt azok juttathatják az eszközükre, akik nem a Google Play áruházból, hanem más forrásokból telepítenek androidos appokat, például fotószerkesztőket, játékokat, felnőtteknek szóló alkalmazásokat, s ha nincs szerencséjük, ezekkel a malware is az eszközükre kerül - olvasható a portálon.

A kártevő ezután dekódolja és telepíti Agent Smitht, amiből a felhasználó először semmit sem vesz észre, legfeljebb azt, hogy hirtelen rengeteg hirdetéssel szembesül. A kártevő program ugyanis az eszközön lévő alkalmazásokat használja arra, hogy minél több reklámot jelenítsen meg, vagy ha az app maga is mutat ilyeneket, akkor a bevételeket a malware fejlesztőihez irányítja. A Check Point úgy véli, hogy valószínűleg Kínába. Bár a kutatók szerint az Agent Smitht eddig csak ilyen célra használták, azonban magában hordozza annak a lehetőségét is, hogy kényes adatokat lopjon a megfertőzött eszközről.

A malware kapcsán mintegy 25 millió eszközt megfertőzéséről tudnak. A Check Point úgy gondolja, hogy az Agent Smith egy olyan androidos biztonsági rést használ ki, amelyet elvileg már évekkel korábban befoltoztak, azonban a fejlesztőknek is frissíteniük kellene az alkalmazásaikat, annak érdekében, hogy kihasználhassák a meglévő védelmet.