Mirsad Derlek szerb egészségügyi államtitkár annak a véleményének adott hangot, hogy a polgárok fegyelmezetlensége miatt már az ősz beállta előtt elérheti Szerbiát a koronavírus-járvány negyedik hulláma – vette át a helyi sajtó hírét a vajdasági Szabad Magyar Szó. Az államtitkár szerint az emberek túlságosan is ellazultak, azt gondolják, hogy vége a járványnak, pedig nincs így.

Lelassult az immunizáció, a közel hétmilliós országban július elejéig 2,73 millióan kapták meg az egyik oltást és 2,59 millióan mindkettőt, ez pedig nem elég ahhoz, hogy nyugodt ősz várjon az országra A szakértő megismételte, hogy a járvány csak a vakcina segítségével győzhető le. „Az oltás biztonságos, nem értem mire várnak a polgárok. Sokan kerülhetnek komoly bajba és akkor már késő lesz.”

Az államtitkár elárulta, hogy a kórházba került koronavírus-fertőzöttek 99 százaléka nem kapta meg az oltást. Derlek szerint kötelezővé kellene tenni az oltást, mert sok polgár nem fogja igényelni azt. Eközben a lazaság jegyében ismét igényelhetők Szerbiában az üdülési utalványok. Az érdeklődők a postákon jelentkezhetnek, az utalványokat belföldi utazásra használhatják fel. Feltétel, hogy az igénylő legalább üt éjszakát töltsön el valamelyik szálláshelyen, valamint hogy a havi jövedelme ne haladja meg a 70 ezer dinárt (210 ezer forint).