A koronavírus-elleni oltás az új mutációk és a megfertőződés megelőzése miatt a legfontosabb, mert annak aki beoltatta magát, sokkal kisebb esélye van arra, hogy elkapja a koronavírus-fertőzést, mint aki nem vette fel a vakcinát – mondta Zlatibor Loncar szerb egészségügyi miniszter a vajdasági Szabad Magyar Szó beszámolója szerint.

„Tudniuk kell a polgároknak, hogy Szerbiában a kórházakban lévő intenzív osztályokon kezelt koronavírusos betegek több mint 99 százaléka nem oltatta be magát” – mondta a miniszter, aki szerint ezt azoknak kell jól átgondolniuk, akik úgy döntöttek, hogy nem szúratják meg magukat. Ezzel szerinte bizonyítják, hogy Szerbiában jó ütemben halad az immunizáció. A számok kisebbek is lehetnének, ha nem hezitálnának annyian.

Eközben a nisi Klinikai Központban elhunyt egy kilencéves koronavírusos gyermek. A vranjei kisfiú április 8-án kétoldali tüdőgyulladással került az Egyetemi Klinikai Központ Gyermekklinikájára. Állapota fokozatosan romlott, mesterséges lélegeztetésre szorult, majd többször kapott vérplazmát. Ennek ellenére április 25-én intubálni kellett, kritikussá vált a véroxigén szintje, majd a pulzusszám is. Az orvosok megpróbálták újraéleszteni, de nem jártak sikerrel.