Csökkent az egészségügyi dolgozók és a tanárok fizetése az elmúlt egy évben Szerbiában, amennyiben a bérek reális értékét nézzük - adta hírül a vajdasági Szabad Magyar Szó. Ezt mutatja a Kvartalni monitor gazdasági folyóirat legutóbbi elemzése.

A 2021-es év utolsó negyedévéhez viszonyítva az egészségügyben dolgozók bére 4,3 százalékkal nagyobb, a tanügyben dolgozóké 1,5 százalékkal, az állami szektorban dolgozóké pedig 5,2 százalékkal nőtt. Azonban amennyiben ugyanezt a negyedévet vizsgáljuk az előző évben, akkor reálisan az egészségügyben és oktatásügyben csökkent, míg az állami szektorban jelentéktelen mértékben, de nőttek a bérek.

A medián átlag jóval kisebb

A bérek ugyan jelentősen növekedtek nominálisan, a számokat tekintve, viszont a jelentős infláció miatt a reális emelkedés 4,3 százalék, ha az átlagot nézzük. Az átlagfizetés 72 ezer dinár (közel 250 ezer forintÖ volt, a medián fizetés viszont 25 százalékkal kevesebb ennél, és 54 ezer dinárt (186 ezer forint) tesz ki, vagyis a munkavállalók fele ennél kevesebbet keres.

A legtöbbet az állami adminisztrációban keresnek, 82 ezer dinárt, ami még az egészségügyben dolgozók átlagbérénél is nagyobb, ami 80 ezer dinárt tesz ki, az oktatásügyben dolgozóké pedig jóval elmarad ettől, hiszen ott 70 ezer dinár az átlagbér.