Kimutatták a delta koronavírus-változat még fertőzőbb alvariánsát Szlovákiában - írja a pozsonyi Új Szó. A szomszédos ország kutatói szekvenálási eljárással bukkantak az új változatra, amely egyelőre az AY.4.2 szubvariáns néven ismert. Októberben összesen 2681 pozitív mintát szekvenáltak, ebből nyolc esetben mutatták ki az említett alváltozatot.

Erről Daša Račková, a Közegészségügyi Hivatal szóvivője adott tájékoztatást a helyi sajtónak.  Az átviteli tényező a pozitív teszteredményt produkált személyekkel való érintkezés volt. Azok közül, akik esetében kimutatták a szubvariánst, hét személy oltatlan volt, egyet már beoltottak.

Ján Mikas tiszti főorvos elmondta: az AY.4.2 alváltozat a jelenlegi ismeretek szerint 10-15 százalékkal fertőzőbb, mint az „anyai ág”. Hozzátette: a járványügyi szakemberek figyelemmel kísérik a helyzet alakulását és az alváltozat terjedését. Szlovákiában egyébként csütörtökön rekordot döntött a napi fertőzöttek száma. Az ötmilliós ország 6800-as adata nagyjából megfelel a magyar számnak.