A horvátországi Šibenik-Knin megyéhez tartozó Pirovac település partjainál cápát láttak, s a ragadózóról felvétel is készült. A videót a Rent a boat-Pirovac Facebook-oldal tette közzé, azzal a vicces szöveggel, hogy cápákkal történő búvárkodást szervezünk - írta a vajdasági Szabad Magyar Szó.

Szakértők szerint, habár nem lehet százszázalékosan biztosra mondani, de a mozgásából ítélve minden bizonnyal kékcápa szerepel a felvételen. A horvát tájékoztatási eszközök által megkérdezett szakemberek szerint ritkán fordul elő, hogy a kékcápa ilyen közel merészkedik a parthoz. Ha ezt mégis megteszi, annak két oka lehet: az egyik, hogy élelmet keres, a másik, hogy igyekszik megszabadulni a parazitáktól. Az Adriai-tengerben 29 féle cápafaj él, közülük az egyik a kékcápa, amelyet veszélyeztetett fajként tartanak számon.

A kifejlett nőstény 2,5-3 méter hosszú, a hím csak 1,8-2,5 méter. Felül sötétkék, oldala világoskék, a hasa fehér. Páros úszói fejlettek. Farkúszója szimmetrikus. Bőre apró, fogas pikkelyektől érdes. Kopoltyúfedője nincs. Az összes cápa közül valószínűleg ennek a legjobb a szaglása: a vérszagot több száz méterről megérzi.