Az utazás szerelmesei minden bizonnyal felveszik a felkeresendő városok listájára Rio de Janeirót, ám kérdés, kiknek érdemes odautazni. Egyesek szeretik a kalandokat és a kockázatot, nekik talán ajánlható ez a város, ám semmiképpen sem nevezhető családbarát úti célnak - idézte a USA Today Andrew Rogres 49 éves ausztrál repülésirányítót, aki feleségével 18 éves szinkronúszó lányát kísérte el az olimpiára.

Az utazás előtt meglehetős frászban volt a család, az utcai erőszakról, a fertőzött vízről, a Zika-vírusról érkező hírek miatt, ezért igyekeztek felkészülni. Rejtett zsebekkel ellátott ruhákat kerestek, amelybe elrakhatják pénzük nagyját és levetették minden értékes ékszerüket.

QP | Quality Placement

Az olimpiai résztvevőket érő támadásokról érkező hírek arra utalnak, hogy vagy ők nem voltak ilyen óvatosak, vagy a rablók nem válogatják meg az áldozataikat.

Sorozatos támadások

Az olimpia bajnok amerikai úszó, Ryan Lochte és társai elleni utcai rablótámadás a sokadik volt a sorban. A portugál, a kínai, az ausztrál és az orosz küldöttség tagjai is hasonlóról számoltak be, sőt a nyitóünnepség alatt, a Maracana stadionon kívül még a játékok biztonsági főnökét is megtámadták - a rablót lelőtték a testőrök.

Olimpiai tisztviselők két lövedéket találtak, amelyek átütötték a lovasversenyek médiasátrának oldalát és újságírók arra panaszkodtak, hogy rálőttek a kosárlabda-arénába tartó buszukra az autópályán.

Életveszély

Ezek az esetek rávilágítanak arra, miért kullog lehetőségeihez képest hátul Brazília a világ turizmusában. A világ ötödik legnagyobb, egyben ötödik legnépesebb országa, amely a világ kilencedik legnagyobb gazdaságával rendelkezik, csupán 32. a legnagyobb turisztikai iparral rendelkező országok rangsorában.

A portugál nyelv persze akadály, akárcsak a nagy távolságok - az ausztrál műúszócsalád például 31 órás repülőúttal jutott el Rióba. És ezekre a hátrányokra az utóbbi hónapokban még rátett egy lapáttal a Zika-fenyegetés. Van azonban itt még valami.

Kisebb lopásokkal mindenütt találkozhat az utazó a világon - mondja Sergio Gonzalez madridi gazdasági tanácsadó, aki elutazott az olimpiára. Rióban azonban az életéért kell aggódnia a turistának.

Nem is igaz

Sok brazil mindezt túlzásnak tartja, és vannak akik tesznek is a rossz imázs enyhítéséért. Az átlagemberek igyekeznek segíteni az olimpiára érkezett küldöttségeknek és turistáknak. Luciano Lewis 22 éves pilóta ki volt borulva azon, ahogy a The Simpsons rajzfilmsorozat brazíliai utazásról szóló részében a dzsungelek és majmok világának mutatták be az országot.

Egy egyetemista, aki önkéntesként vesz részt az olimpián, megdöbbent, amikor olyan kérdéseket kapott a turistáktól, mint például hogy lehet-e Coca-Colát kapni Brazíliában. Tapasztalatai szerint az emberek azt hiszik, hogy vad indiánok mászkálnak Rio utcáin, miközben ő egyetlen bennszülöttet sem látott ott tartózkodása alatt.

Nem is látják

Mindent egybevetve a helyzet rossz. A turistáknak fogalmuk sincs a városban zajló erőszakról - fejtegeti Robert Muggaz biztonsági szakember. A drogkartellek, az utcai bandák és a rendőrség tovább folytatja az egymás ellen vívott háborút az államhatalom ellenőrzése alól kikerült bádogvárosokban, a fuvelákban az olimpia alatt.

A játékokat biztosító százezer rendőr és katona a sportversenyek helyszíneit és a turistalátványosságokat biztosítja, olyan biztonsági réseket hagyva, a melyeket a gengszterek kihasználnak. A külvárosokban megugrott az erőszak az olimpia alatt.

Ha ehhez hozzávesszük a játékok résztvevői elleni rablótámadásokról érkező tudósításokat, nem csoda, hogy a külvilág igen erőszakos helynek látja Rio de Janeirót. Ha valami előnye van a rendezvénynek, az az, hogy a helyi elit figyelmét is felhívja az áldatlan állapotokra, amelyek környezetüket sújtja - véli a szakember.