Lettország egészségügyi segélyt kapott uniós tagállamoktól. A rigai vezetés a múlt héten kért segítséget az Európai Uniótól, több mint 130 lélegeztetőgép és életfunkciók nyomon követésére szolgáló monitorok százainak beszerzésére. 

A lettországi kórházakban vasárnapi adatok szerint 1526 Covid-beteget kezeltek, amire a járvány kitörése óta nem volt példa. A Delfi hírportál közölte, hogy Riga egyik legnagyobb kórházának előcsarnokát is átalakították betegek ápolására. Egy másik fővárosi kórház pedig a mentőautós garázsából csinált 21 ágyas osztályt a betegek megfigyelésére. - Békeidőben egyetlen országnak sincs kapacitása arra, hogy megbirkózhasson ilyen válsággal - írta ki a Twitter-oldalára Daniels Pavluts lett egészségügyi miniszter; egyben megköszönte az országoknak felajánlásaikat.

A svéd polgári védelmi hatóság közlése szerint nyolcvan lélegeztetőgépet küldtek Lettországba. Hat további lélegeztetőgépet Finnország küldött; Magyarország egyéb egészségügyi készletekkel segítette ki a balti országot. A rigai vezetés azt is fontolgatja, hogy egészségügyi személyzet iránti kérelemmel fordul az Európai Unióhoz, tekintettel arra, hogy a helyzet kezelhető szintre szorításához úgy látják, kevés a meglévő kórházi dolgozó.

Közép- és Kelet-Európa több országában, így Oroszországban, Ukrajnában, Romániában és Lengyelországban is erősen megugrott a fertőzöttek száma ősszel, miközben a beoltottak száma alacsony szinten maradt. A járvány kitörése óta Lettországban 219 911 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 3269-en haltak meg a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben.

Országos a karantén

Lettország az európai országok közül elsőként jelentett be az idén ősszel ismét országos karantént, egyelőre november 15-ig. A rigai kabinet október 21-én újabb átfogó járványügyi korlátozásokat és éjszakai kijárási tilalmat vezetett be a járvány megfékezésére. A fertőzöttségi ráta százezer lakosra átlagosan meghaladja az 1600-at, és ez a legmagasabb arány az Európai Unióban. Lettországban a felnőtt lakosság 59 százalékát immunizálták, miközben az európai uniós átlag 75 százalék. A rigai vezetés hónapok óta igyekszik serkenteni az oltakozási kedvet.

Mindeközben a lett ügyészség vizsgálatot indított húsz orvos ellen, aki hamisított oltási igazolványokat árultak, darabját 500 euróért.