Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nagy-Britannia meg fogja fontolni, hogy pénzt fizessen az Európai Unió kasszájába azért, hogy a szigetország vállalatai szabadon mozoghassanak az egységes európai piacon - derült ki David Davis Brexit-miniszter szavaiból a Reuters tudósítása szerint.

Az Egyesült Királyság és az Európai Unió válásának előkészítésével foglalkozó tárca vezetője egy parlamenti képviselő kérdésére válaszolt. A kérdés úgy szólt, hogy a kormány átgondolná-e valamilyen nagyságú összeg valamilyen formában történő átutalását hozzájárulásként az EU-nak azért, hogy cserébe "használhassa" az egységes piacot.

Elesne az ígéret

Davis válaszában előbb arról beszélt, hogy a lehető legjobb hozzáférést akarják biztosítani a brit termelőknek és szolgáltatóknak az európai piachoz, és ha ez magában foglalná, amiről a képviselő beszél, akkor természetesen megfontolnák azt. Magyarán fizethetnek, ha muszáj.

Ezzel elesne a függetlenségi népszavazáson a Brexit mellett kampányoló politikai erők egyik legfontosabb ígérete, nevezetesen az, amely arról szólt, hogy elképesztően jó dolog lesz a brit uniós befizetések megspórolása.

Boris Johnson konzervatív politikus, jelenleg külügyminiszter kampánybuszán nagy felirat hirdette, hogy a 350 millió fontos befizetést a nemzeti egészségügyi rendszerhez irányítanák át. A dolog szépséghibája az volt, hogy ez a bruttó összeg, amelyből a szigetország farmerei nem keveset visszakapnak.

Ilyet nem mondhatott!

Davis kitért azokra a médiajelentésekre is, amelyek szerint Johnson azt mondta volna számos európai uniós nagykövetnek, hogy támogatja a munkaerő szabad áramlását. Ez teljesen ellentmondásban van azzal, amit a Brexit-miniszter a külügyeket irányító kollégája véleményéről tud.

Az európai uniós tagállamok a szabad munkaerő-áramlás lehetőségének biztosítását szabják feltételül ahhoz, hogy az Egyesült Királyság része maradhasson az egységes európai piacnak, ám a londoni kormány mindenképpen korlátozni akarja a kelet-európai uniós tagállamokból érkező vendégmunkások számát.