Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Egyesült Államok két korábbi elnöke, a 2000 és 2008 között regnáló republikánus George W. Bush és utóda, a 2016-ig hatalomban lévő demokrata Barack Obama az amerikai politikában rendkívül szokatlanul keményen bírálta Donald Trump jelenlegi elnököt. Véleményüknek egymáshoz fizikailag és időben is közel adtak hangot - derül ki a Business Insider összefoglalójából.

Befagyott konfliktusok

Bush bírálatának súlyt ad, hogy Trumphoz hasonlóan ő is republikánus színekben politizál. Bush az új elnök januári beiktatása óta most szólalt meg nyilvánosan hosszabb beszédben. Mondanivalóját azzal kezdte, hogy elismerte: az elmúlt évtizedekben gyengült az emberek bizalma a demokrácia intézményeiben.

Az országot vezető két politikai párt vitái gyakran jutottak holtpontra fontos kérdésekben, amit hosszú patthelyzetek követtek - folytatta. Ezzel az elmúlt évek olyan konfliktusaira utalt, amelyek az állami kiadások befagyasztásához, és ezzel egyes közintézmények ideiglenes bezárásához vezettek, mert a kongresszus és az elnök nem tudott megállapodni a költségvetés hitelfelvételi korlátjának megemelésében.

 

 

Lelassult mobilitás

Az amerikai álom, amely szerint tehetséggel és szorgalommal mindenki sokra viheti, azaz nyitva az út a személyes felemelkedés előtt, sok amerikai számára elérhetetlenné vált - folytatta a volt elnök. Ezért sokan úgy érzik, hogy a gazdaság változásainak olyan vesztesei, akiknek nincs visszaút a normális mindennapi életbe.

Mindezek nyomán elmélyültek a társadalmi elégedetlenségek és élesebbé váltak a különböző politikai felfogású emberek közötti konfliktusok. Lábra kapott a vakbuzgó politikai elkötelezettség, a politikai közéletben terjednek az összeesküvés-elméletek és a szimpla hazudozás, vetítés a tények tiszteletben tartása helyett.

Minden ember tekintet nélkül fajára, vallására, etnikumára egyaránt amerikai - ismételte el a demokrácia régi alaptételét. A vakbuzgóság, a fehér felsőbbrendűség hirdetése bármilyen formában meghazudtolása az amerikai hitvallásnak. Végül elítélte az orosz beavatkozást a 2016-os elnökválasztási kampányba. Olyan támadásnak tarja ezt, amely kihasználta és el akarta mélyíteni az amerikai társadalom belső feszültségeit.

Világos célzás

Barack Obama egy kampányrendezvényen mindenekelőtt az éles politikai megosztottságot kritizálta, hozzátéve, hogy a jelenleg tapasztalható konfliktusokról beszél. Ez utóbbival nyilvánvalóan utalt utóda tevékenységére. Mint mondta, olyan politikai megosztottságot tapasztalhatunk, amely a fél évszázaddal ezelőtti világot jellemezte, s amelyről azt hittük, hogy örökre eltemettük.

A leköszönt elnökök és alelnökök az USA-ban hagyományosan a hatalomból való távozásuk után hosszabb ideig nem bírálják utódaikat. Ezt még Obama is betartotta, ám ennek ellenére szokatlan, hogy két volt államfő olyan kemény bírálatot címez a regnáló elnök címére, amilyet Bush és Obama megfogalmazott Trumppal szemben.

(A nyitókép forrása: Pixabay.com)