A német fogyasztói bizalmi index hatéves csúcsra ugrott, alaposan meglepve az elemzőket - derült ki a mutatót számoló GfK kutatóintézet jelentéséből. A februárra előretekintő index 8,2 pontra ment fel a januári 7,7 pontról. Ez a legmagasabb érték a válságot megelőző boldog békeévek vége, 2007 augusztusa óta. A MarketWatch elemzői konszenzusa 7,6 pont volt.

A németek bíznak a gazdaság további erősödésében és úgy érzékelik, hogy stabilizálódik a munkaerőpiac. Emellett az is költekezésre ösztönzi őket, hogy alacsonyak a kamatok, ezért hajlandóak háttérbe szorítani legendásan takarékos természetüket - magyarázzák a mutató alakulását az elemzők. További tanulsága a GfK felmérésének, hogy a németek a bérek növekedésére számítanak - ezzel kapcsolatos várakozásaik 13 éves csúcsra ugrottak. Vásárlási hajlandóságuk 2007 januárja óta most a legerősebb.

Miután a hét elején publikált üzleti bizalmi index is biztató volt - két és fél éves csúcsra emelkedett -, a szakértők már biztosak abban, hogy a német gazdaság sokkal jobban bővülhet idén, mint tavaly. A hó elején publikált adatok szerint 2013-ban mindössze 0,4 százalékkal nőtt a GDP. A friss adatok alapján a J.P. Morgan elemzői arra számítanak, hogy 2014 első negyedévében három százalékkal bővül a német gazdaság az egy évvel korábbihoz képest.