A logisztikában a komissiózás, vagyis a raktárban tárolt áruválasztékból, az egyes vevői megrendeléseknek megfelelő összetételű és mennyiségű áruválaszték összeállítása a munkavégzés egyik legfőbb minősítő  paramétere. Minél gyorsabbsan, minél pontosabban végzi le egy rendszer ezt a “leválogatást”, annál gyorsabb a kiszolgálás, és annál jobb a logisztikai teljesítmény. Innen nézve érthető meg igazán, hogy miért vált igazán fontossá az a nagy floridai lakberendezési kiskereskedelmi raktárban elvégzett művelet, melynek során a Locus Robotics rendszerek egyik robotja egy akkumulátoros szerszámgépet tett a kosarába. Ez volt ugyanis az autonom mobil robotokat (amr) gyártó cég rendszerének egymilliárdodik válogatási tétele.

A mérföldkőnek számító teljesítmény a rendszer adatai szerint csak alig egy ezredmásodperccel előzte meg két másik választást: Ohioban, egyi háztartási cikkekkel teli raktárából egy illatos gyertyát, Pennsylvaniában pedig egy márkás sportszergyártó futókabátját tette jelentéktelenné azzal, hogy a floridai komissiózás volt a jeles határátlépő tétel. A sztorit a Logistics Business tette közzé azzal, hogy: lám, ilyen hihetetlen tempójú az amr iparág gyorsulása és növekedése.

 

Az első százmilliós komissiózáshoz ugyanis a cég rendszerének 1542 napra volt szüksége, a 900 milliót követő újabb százmillióra viszont már csupán 59-re.

Azt is kizámolták, hogy a Locus robotjait használó raktárakban (vagyis már mintegy 200 raktárban) több mint 17 millió mérföldet (27,2 millió kilómétert) tettek meg, ami olyan nagy távolság, mintga 35-ször oda-vissza közlekednénk a Föld és a Hold között.

„A költséghatékony robotika-automatizálás szükségessége elengedhetetlen, mivel az e-kereskedelem volumene folyamatosan növekszik, és továbbra is fennáll a munkaerőhiány. A Locus büszke arra, hogy robusztus, nagyvállalati méretű automatizálási megoldásaival segít ügyfeleinknek hatékonyan megfelelni ennek a kihívásnak, amely a mai és a jövőbeni sikereket pozicionálja” – mondta az alkalomra Rick Faulk, a Locus Robotics vezérigazgatója.

Érdemes visszaidézni, hogy 2020-ban a Locusnak több mint 3 perces videóban kellett elmagyaráznia a külvilág számára, hogy mit is csinálnak, a rendszerük hogyan is működik:

A cég rendszereit használó raktárak a világban mindenfelé megtalálhatók, telephelyenként átlagosan 500 LucusBot dolgozik egy-egy helyen. A vállalat augusztusbanegy újabb bővítési megállapodást kötött, amely összesen 1000 darab LocusBot telepítéséről szól a GEODIS raktárhelyeire. A Locus “skalpjai” között azonban megtalálható a DHL, a CEVA, a Boots UK, a Whiplash, a Saddle Creek, a Quiet 3PF és a Radial is.