Egyre nagyobb szerepet kap a logisztikában az automatizáció, így például egyre több élelmiszer-kiszállítással foglalkozó cég raktárában dolgoznak robotok. Az Amazon Robotics például már 2018 decemberében bejelentette, hogy a rendszerükben több mint 100 ezer robotot használnak.

A pandémia alatt pedig felpörgött a házhoz szállítást vagy azonnali házhoz szállítást kínáló élelmiszerboltok forgalma. Csak az Egyesült Királyságban működő online, élelmiszer-házhozszállítással foglalkozó szolgáltatások például több százmillió dolláros kockázatitőke-támogatást kaptak ebben az évben. Azonban a felpörgött tempóban komoly gondokat okozhat, ha meghibásodik az automatizáció egy-egy logisztikai központban.

Robotbalesetek lassítják a szállítást

Több napos kiesést okozott például egy online élelmiszer-házhozszállítással foglalkozó cégnél, az Ocadonál, amikor egy robot meghibásodása miatt tűz ütött ki a Financial Times cikke szerint. A cég délkelet-londoni hatalmas, automatizált raktárában ez az elmúlt három évben a második nagyobb tűzeset. Ezt három robot összeütközése okozta.

Az Ocado raktárában ezer robot dolgozik, a robotok ételekkel teli ládákat szállítanak, és ezekből rakják össze az emberek a különböző rendeléseket. A raktárban heti 150 ezer megrendelést tudnak feldolgozni, így megrendelések ezreit kellett törölni vagy késleltetni. Az Ocado egyébként kisebb, automatizált raktárakat is létre hozott, hogy még gyorsabban tudja kiszolgálni a vásárlókat az Ocado Zoom, aznapi kiszállítást biztosító szolgáltatással.

Az Ocadonál nem ez volt az első eset, hogy a robotok okoztak problémát: 2019-ben a cég egyik raktárát szintén robotok okozta tűz semmisítette meg, és több mint 2 évbe telt mire újraépítették. Többek között ez volt az oka annak, hogy nehezen tudta kielégíteni az Ocado a járvány idején megnövekedett keresletet.

Figyelmeztetés a kereskedőknek

Clive Black, a Shore Capital kiskereskedelmi elemzője szerint az Ocado példája figyelmeztetés az online kiskereskedőknek.

Mivel a siker nagy része múlik a raktárakon és azok elérhetőségén, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ezek nagyon ellenállóak legyenek. A robotokkal működő raktárak ugyanis kifinomultak, azaz sokáig tart ezeknek a megépítése vagy éppen az újjáépítése.