A politikus arra hivatkozott, hogy közvélemény-kutatások szerint a helyiek alkotmányellenesnek ítélnék indulását az alelnöki posztért – idézi a nemzetközi beszámolókat az Index.

Engedelmeskedem a nép akaratának, amely sok évvel ezelőtt megválasztott engem elnöknek (...) Azt mondom Fülöp-szigeteki polgártársaimnak: követni fogom akaratotokat, és ma bejelentem visszavonulásomat a politikától – mondta Rodrigo Duterte.

A Fülöp-szigetek alkotmánya meglehetősen szigorú, mindössze egyetlen hatéves elnöki ciklust engedélyez, ezért Duterte eredetileg az alelnöki posztért szállt volna ringbe, most azonban úgy tűnik, ettől a szándékától is eláll.

Elképzelhető, hogy az elnök a lánya, Sara Duterte-Carpio számára készíti elő a terepet, aki korábban arról beszélt, hogy csak akkor jelölteti magát, ha az apja nem indul a választáson. Rodrigo Duterte megbízatása 2022. június 30-án jár le.

Rodrigo Duterte egyebek között a drogkereskedők ellen indított brutális hadjáratáról, másrészt pedig keresetlen stílusáról vált világszerte ismertté.

Az elnök elhíresült drogellenes hadjáratát gyakorta bírálják jogvédők, mert szerintük a biztonsági erők önkényes gyilkosságokat követtek el. A rendőrség állítása szerint sokan ellenálltak a letartóztatásnak, emberi jogi szervezetek szerint viszont a rendőrök sokszor szabályos kivégzéseket hajtottak végre.

Az elnök pártja még nem döntötte el, hogy ki lesz a következő elnökjelölt, a posztra a lánya mellett Manny Pacquiao szenátor, egyben többszörös bokszvilágbajnok is pályázik. Az alelnöki tisztségre Rodrigo Duterte a bizalmas tanácsadóját, Christopher Gót fogja támogatni, aki szombaton jelentette be, hogy indul a kormánypárt alelnökjelöltjeként.