Lassabb lesz a világgazdaság növekedése, míg a fejlett gazdaságok mérsékelt bővülésre számíthatnak, a fejlődők és a feltörekvők lassulnak - derül ki az IMF Világgazdasági kilátások (World Economic Outlook - WEO) legfrissebb jelentéséből.

Jelentős kockázatokat lát az IMF, amelyek különösen a fejlődő és feltörekvő piacokra jelentenek veszélyt és akár a globális fellendülést is megakaszthatják. E kockázatok többnyire a globális gazdaságban zajló kiigazításokhoz - a Kínához, az alacsony nyersanyagárakhoz, az amerikai kamatemeléshez - köthetők.

  • Egy vártnál nagyobb mértékű kínai lassulás hatása a globális kereskedelmen, a nyersanyagárakon és a bizalom csökkenésén keresztül komoly lehet.
  • A dollár további erősödése és a szigorúbb pénzügyi feltételek a feltörekvő piacok sérülékenységét fokozhatják.
  • A kockázatkerülés hirtelen fokozódása jelentős és hirtelen leértékelődéseket, pénzügyi feszültségeket eredményezhet a sérülékeny feltörekvő gazdaságokban.
  • A geopolitikai feszültségek eszkalálódása a bizalomra, a globális kereskedelemre, a pénzmozgásokra és a turizmusra is hatással lehet. A már most is gazdasági problémákkal küszködő országokban egy újabb gazdasági vagy politika sokk a  gazdasági fellendülést hátráltathatja.

A nyersanyagárak további csökkenése egyrészt ronthat a sérülékennyé vált nyersanyagtermelők helyzetén, az energiaszektor a magas adósságállománya miatt nehéz helyzetbe kerülhet, másrészt viszont az olcsó olaj lendületet adhat az olajimportőr országok keresletének, ha az árak hosszabb időn át alacsonyan maradnak.

Lassabb lesz a növekedés

A friss WEO szerint a világgazdaság idén 3,4, 2017-ben 3,6 százalékkal bővülhet - mindkét érték 0,2-0,2 százalékponttal kisebb a korábbinál. A fejlett gazdaságok növekedése 2016-ban elérheti a 2,1 százalékot és 2017-ben is ezen a szinten maradhat. Ez 0,1 százalékponttal kisebb az októberi előrejelzésnél.

Az IMF szerint az amerikai gazdaság növekedése élénk maradhat a még mindig laza pénzügyi kondíciók, valamint az erősödő ingatlan- és munkaerő-piaci folyamatoknak köszönhetően: 2016-ban és 2017-ben az USA GDP-je 2,6 százalékkal növekedhet, ez 0,2-0,2 százalékkal marad el az októberi prognózistól. A Valutaalap szerint a világ legnagyobb gazdaságának a dollár erősödésével gyűlhet meg a baja, amit a feldolgozóipar is kissé megérezhet.

Az eurózónában az erősödő magánfogyasztás és az alacsony olajár, valamint a laza pénzügyi kondíciók ellensúlyozhatják a nettó export gyengülését. Az IMF a valutaövezet növekedését idén és jövőre is 1,7 százalékra várja, azaz 2016-ban 0,1 százalékkal gyorsabb ütemet vár, mint az októberi előrejelzésében, míg 2017-nél nincs változás.

Japán idén a fiskális ösztönzőknek, az alacsony olajárnak, valamint az alkalmazkodó monetáris politikának és a növekvő jövedelmeknek köszönhetően 1 százalékkal növekedhet 2016-ban, míg 2017-ben ez az ütem 0,3 százalékra lassulhat.

A fejlődő és feltörekvő európai régió jól teljesít

A fejlődő és feltörekvő piacok a korábban vártnál lassabb növekedésre számíthatnak, idén 4,3, jövőre 4,7 százalékra. Mind a két évben 0,2 százalékkal lassabb ütemet jelent, mint ahogy az októberi előrejelzésben szerepelt. Ez a  növekedési ütem a 2008 válság kitörése óta a leggyengébbnek számít - derül ki az IMF elemzéséből.

A fejlődő és feltörekvő európai térségben - ahová Magyarország is tartozik - összességében 3,1 százalékos lehet a növekedés 2016-ban, ez 2017-ben 3,4 százalékra gyorsulhat. A térség teljesítményét 2016-ban kissé optimistábban látja a Valutaalap, miután októberben; a jövő évit prognózist változatlanul hagyták.

Ez nem az orosz gazdaság éve lesz: a GDP idén 1 százalékkal zsugorodhat, jövőre viszont már 1 százalékos növekedést érhet el Oroszország - ez megegyezik az októberben prognosztizált ütemmel.

Forrás: IMF WEO Update, Napi.hu-gyűjtés

India remekel

A Valutaalap szerint Ázsia néhány országában a növekedési kilátások romlottak a kínai hatások miatt. Ezzel szemben India, mint az egyik fő nettó nyersanyagimportőr, a leggyorsabb növekedési ütemet produkálja (7,5 százalék) a feltörekvő gazdaságok között.

A latin-amerikai és a Karib-térség gazdaság 2016-ban összességében zsugorodik. A nyári olimpiát rendező Brazília idén 3,5 százalékos recesszióba süllyedhet, míg jövőre is csak csak stagnálást várnak. Brazília esetében az IMF mindkét éves adaton jelentősen rontott: az előbbi 2,5, az utóbbi 2,3 százalékkal vágta vissza az októberi előrejelzéshez képest.

A szubszaharai Afrika gazdaságaiban fokozatosan erősödhet a növekedés, de az idei 4 és jövő évi 4,7 százalékos ütem még így is elmarad az elmúlt évtizedben tapasztalt szinttől, valamint a tavaly októberi prognózistól.

Reformok, reformok, strukturális reformok

Egy ilyen globális környezetben, ahol az alacsony növekedés veszélye huzamosabb ideje fennáll, a Valutaalap különösen fontosnak tartja a potenciális növekedés javítását a kereslet ösztönzésén és a strukturális reformokon keresztül.

Míg a fejlett gazdaságokban a munkaerő-piaci részvétel erősítését, valamint a magánadósságok csökkentését tekinti elsődlegesnek az IMF, addig a feltörekvőknél a növekedés új forrásait kell megtalálni, tovább fontos az infrastruktúra fejlesztése, a dinamikus és innovatív üzleti környezet kialakítása, valamint az oktatás, a munkaerőpiac és a termékpiacok fejlesztése révén a humán tőke helyzetének javítása.