Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Klaus Iohannis az EU-csatlakozás hozadékának tekinti a romániai életszínvonal növekedését. Az uniós szolidaritás jelének nevezte, hogy több tagállam orvosokkal és gyógyszerekkel támogatta Romániát a koronavírus-járvány legutóbbi hullámának leküzdésében. A segítségnyújtás kölcsönös volt, és hogy tagállamként Románia is hozzájárul az Európai Unió megerősödéséhez.

Iohannis felidézte a 2019. május 9-én Nagyszebenben megtartott EU-csúcsot, amelyen a tagállamok vezetői egy egységesebb, közös megoldásokon alapuló, a demokráciát és a jogállamiságot védelmező Európa mellett kötelezték el magukat.

"Ma, a csatlakozás tizenötödik évfordulóján, továbbra is beszélnünk kell a fiataloknak Európáról és az európai közösség fontosságáról. (...) Tudatosítanunk kell bennük, hogy az uniós tagság nem alanyi jogon jár Romániának, a szolidaritás, felelősség, a konszenzus ereje és az egymás iránti tisztelet révén válik lehetségessé" - üzente az államfő.

Iohannis fontosnak tartja, hogy a Romániában élők is hallassák majd a hangjukat az Európai Unió jövőjéről szóló vitában.

Nicolae Ciuca kormányfő azt hangsúlyozta, hogy az EU-tagság 15 éve alatt megháromszorozódott az ország GDP-je. A miniszterelnök szerint az is bizonyítja a csatlakozás helyességét, hogy az elmúlt 15 évben nőtt az életszínvonal, és továbbra is jelentős az EU támogatottsága Romániában.

A miniszterelnök az uniós csatlakozás legnagyobb nyereségének a személyek, a javak és a szolgáltatások szabad mozgását nevezte. Ennek köszönhetően romániaiak milliói dolgoznak, tanulnak vagy töltik a szabadságukat az EU tagállamaiban, a hazai vállalkozók pedig hozzáférhetnek a közös uniós piachoz.

Az európai integráció kiteljesedéséhez Romániának teljesítenie kell az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmusban szereplő vállalásait, csatlakoznia kell a Schengen-térséghez és az eurózónához, jól fizető munkahelyeket kell létrehoznia, illetve a zöldenergián és a digitalizálásán alapuló gazdaságot kell megteremtenie - idézte a kormányfőt az MTI.