Románia eddig az eurózónához való csatlakozás valamennyi lehetőségét elszalasztotta, így az euró bevezetésére vonatkozó következő jelentésben várhatóan 2029 szerepel majd legújabb határidőként - mondta a román jegybank második embere a Mediafax hírügynökségnek.

Az ország 2007. január 1-jén csatlakozott az Európai Unióhoz. Azóta több határidő is létezett, az első hivatalos 2014 volt, ezt később kitolták 2019-re, majd 2024-re. Georgescu szerint ezt a legutóbbi határidőt sem tudja tartani Bukarest, mert jelenleg nem teljesíti a csatlakozási feltételeket.

Véleménye szerint 2015-2017 között lett volna lehetőség, hogy Románia kérje az európai árfolyam-mechanizmusba (ERM-II) való felvételét, akkor ugyanis teljesítette a csatlakozási feltételeket. Most azonban egyre inkább távolodik a cél. A román államháztartási hiány tavaly GDP-arányosan elérte a 9,2 százalékot, az idei infláció pedig várhatóan 7 százalék lesz.

Tizenegy volt szocialista ország közül öt már az eurózóna tagja, további kettő, Bulgária és Horvátország pedig tavaly lépett be az eurózóna előszobájába - tette hozzá Florin Georgescu az MTI szerint.

Nő a családi pótlék és a nyugdíj

Tízszázalékos nyugdíjemelésről és a családi pótlék 14 százalékos növeléséről döntött szerdán az új román kormány.

Így január elsejétől a legkisebb szociális juttatás 800 lejről (60 ezer forint) 1000 lejre, az öregségi járandóság kiszámítására használt nyugdíjpont értéke pedig az eddigi 1442 lejről 1586 lejre nő - mondta Nicolae Ciuca miniszterelnök.

Egy másik sürgősségi kormányrendelet értelmében 2022-től kezdődően a - Romániában gyermekpénzként emlegetett - családi pótlék a 2 év alatti, illetve fogyatékkal élő gyerekek után havi 600 lejre, a 2 év feletti kiskorúak, illetve tanulmányiak befejezéséig a 18 év feletti fiatalok után is a jelenlegi 214 lejről 243 lejre emelkedik.

Romániában novemberben 7,8 százalék volt az év/év infláció.