Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Felállították az első rögzített román fúrótornyot az Ana mélytengeri földgázmezőn - jelentette a Maszol. A műszakilag és logisztikailag bonyolult műveletben részt vett egy nyílt vízi építőhajó, a legnagyobb Fekete-tengeri úszódaru, több multifunkcionális kiszolgáló hajó és 160 munkás. A fúrótornyot a konstancai Grup Servicii Petroliere cég gyártotta le és állította fel.

Az 1300 tonnás monstrum 101 méter magas, ebből 69 méter a vízszint alatt található. A berendezés egyelőre félkész állapotban van, a felépítmény egy része még a kivitelező cég agigeai telephelyén van. A fúrótornyot a parttól 120 kilométerre állították fel.

A munkálatok a Black Sea Oil&Gas kft. (BSOG) Midia Gas Development nevű beruházása keretében folynak. Ennek célja az Ana és a Doina lelőhelyek kiaknázása. Előbbiből hat-, utóbbiból pedig kétmilliárd köbméter földgázt lehet kitermelni. Ahhoz, hogy a kitermelés elkezdődjön, le kell fektetni egy 126 kilométer hosszú tenger alatti gázvezetéket. Ez a Konstanca megyei Corbu község területén található gázkezelő állomással fogja összekötni a fúrótornyokat.

A kitermelést összesen öt fúrótorony fogja végezni. Ezek maximális kitermelési kapacitása évi egymilliárd köbméter lesz, ami az ország teljes fogyasztásának hozzávetőleg a 10 százaléka. A BSOG által kitermelt gázt a francia energetikai cég, az Engie veszi át, a két vállalat 10 évre szóló szerződést kötött.

A most felállított, első fúrótorony előreláthatóan idén novemberben kezdi meg az ipari kitermelést. Ez több, mint kétéves késést jelent az előzetes tervekhez képest, melyek értelmében 2019 második félévében kellett volna elkezdődjön a két lelőhely kiaknázása. A BSOG eddig 600 millió dollárt fordított a Midia Gas Development projektre. A vállalat szerint lelőhelyek kimerülését követően a nyílt tengeren felépített infrastruktúrát szél-, vagy napenergia projektek keretében lehet majd hasznosítani, esetleg szén-dioxidnak a tenger alatt történő raktározására.