Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) volt vezetője ellen az igazságszolgáltatás szereplőinek bűncselekményeit kivizsgáló speciális ügyészség (SIIJ) hivatali visszaélés, megvesztegetés elfogadása és hamis tanúzás gyanújával indított bűnvádi eljárást februárban egy korrupcióváddal bíróság elé állított volt parlamenti képviselő és médiamágnás feljelentése alapján.

Kövesi az európai főügyészi kinevezését megakadályozni hivatott koholmánynak minősítette az ellene indult eljárást. Óvásának helyt adva a legfelsőbb instancia feloldotta az ellene múlt csütörtökön elrendelt 60 napos hatósági felügyeletet. Az ítélet jogerős.

A most érvénytelenített kényszerintézkedés szerint Kövesi csak ügyészi engedéllyel hagyhatta volna el az országot: emiatt mind Antonio Tajani, az Európai Parlament (EP) elnöke, mind Frans Timmermans, az Európai Bizottság (EB) első alelnöke aggodalmának adott hangot.

Szerdán Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke elfogadhatatlannak nevezte, hogy a román hatóságok az eljárás megindításával és Laura Codruta Kövesi őrizetbe vételével próbálják megakadályozni a jogász kinevezését és felszólította a hatóságokat, hogy ne gördítsenek akadályokat a jelölt részvétele elé a kinevezési eljárásában, és "állítsa le az aránytalan intézkedést", amely miden emberi és jogi szempontnak ellentmond.

A román Legfelesőbb Bírói Tanács (CSM) bírói részlege szerdán kiadott állásfoglalásában az igazságszolgáltatás függetlenségét sértő nyomásgyakorlásnak minősítette és elutasította az európai uniós tisztségviselők Kövesire vonatkozó megszólalását.

A szerdai kormányülésen Viorica Dancila miniszterelnök is szóvá tette, hogy a brüsszeli vezetők, akik máskor az igazságszolgáltatás függetlenségének veszélyeztetését kérik számon kormányán, most azt várják tőle, hogy leállítson egy bűnvádi eljárást. Dancila leszögezte: sohasem fog beavatkozni az igazságszolgáltatás munkájába.

Az Európai Parlament (EP) március elején a versenyben maradt három jelölt közül Kövesit választotta hivatalos jelöltjének az európai főügyészi tisztségre. A bukaresti kormány viszont hevesen kampányol a román jelölt kinevezése ellen, arra hivatkozva, hogy Kövesi mandátuma idején a több száz román politikust rács mögé küldő DNA visszaéléseket követett el, a román igazságügyi miniszter pedig emiatt kezdeményezte és érte el Kövesi felmentését.

A leendő európai főügyészt az EU társjogalkotó szervei - a tagállamok kormányait tömörítő tanács és az Európai Parlament - közös megegyezéssel várhatóan áprilisban fogják kinevezni.