Az idei első hat hónapban a román költségvetési deficit elérte a GDP 1,94 százalékát, így a pénzügyminiszter, Eugen Teodorovici meglebegtetett néhány olyan intézkedést, amelyekkel pluszbevételekre tehet szert a költségvetés - adta hírül a Maszol.

Például felére csökkenthetik az államtitkárságok számát a minisztériumoknál, és eltörölhetik a 15 százalékos pótlékot, amelyet a nehéz körülmények között dolgozók kapnak.

További adóterhet róhatnak ki a magas cukortartalmú üdítőitalokra és emelhetik a cigaretta jövedéki adóját. Megadóztathatják a külön nyugdíjakat. Korlátozhatják a diákok ingyenes utaztatását és csökkenthetik a fizetéseket a polgármesteri hivataloknál. Felmerült a helyi adók növelése is, emellett megnyirbálnák számos tárca büdzséjét.

Aurelian Dochia közgazdász szerint az eddig ismertetett intézkedések nem lesznek elegendőek arra, hogy a GDP három százaléka alatt tartsa a kormány a hiányt. Korábban az ALDE liberális párt, amely részt vesz a kormányzásban bejelentette, nem fog rábólintani a költségvetés-kiegészítés jelenlegi tervére, mert nem ért egyet azzal, hogy jelentős összegeket vonjanak meg a szállításügytől, a tanügytől és az egészségügytől.