A román minimálbér nemcsak utolérte, de meg is előzte az idei második félévben a magyar értékét euróban számolva - szúrta ki az Eurostat frissített adatbázisában a portál.

A friss adatok szerint ugyanis Magyarországon a bruttó minimálbér 451,51 eurót ér, míg keleti szomszédunknál pedig már 460,77 eurót - miközben a 2020 eleji állapot szerint még 21 euró volt a magyar minimálbér előnye.

QP | Quality Placement

A fordulat ráadásul úgy állt be, hogy sem Romániában, sem pedig idehaza nem jellemző, hogy év közben nyúlnának hozzá a kötelezően adandó legkisebb bérhez. Így a folyamat hátterében a nemzeti fizetőeszközök euróhoz mért változása áll.

A forintban, valamint a lejben vett idei minimálbérből kiindulva gyorsan visszaszámolható, hogy az Eurostat az átváltás során a magyar fizetőeszköz esetében jelentős, csaknem 8 százalékot gyengülő forinttal, a lejnél pedig csupán 1,1 százalékos értékvesztéssel határozta meg a minimálbérek közös valutában vett értékét.

Ezzel a magyarországi minimálbér uniós viszonylatban már hátulról a harmadik, ilyen rossz helyen még soha nem állt. A magyar 451,51 eurónál kevesebb összeget csak a lett (430 euró) és a bolgár (311,89 euró) dolgozók kapnak. (Ráadásul a 161 ezer forintos magyar minimálbér, a szeptember 18-i 360,95 forintos árfolyam mellett átváltva, értéke már csak 446 euró - a szerk.)

Az élen változatlanul ugyanazok a tagállamok szerepelnek: Luxemburgban ugyanis 2141 euró, Írországban 1706 euró, Hollandiában pedig 1680 euró a minimálbér összege.

Ráadásul a vásárlóerő-paritáson - vagyis az árszínvonalból fakadó különbségek eltüntetésével - számolt magyar bruttó minimálbér az uniós statisztika szerint már jócskán leszakadt a román értéktől: a román ugyanis a friss adat szerint 856,12 eurónyi értéket képvisel, míg a magyar jóval kevesebbet, csupán 757,55 eurót - írta az Mfor.hu.