Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részvételével tavaly novemberben alakult nagykoalíció július elsejétől bevezetendő válságkezelő intézkedéseiről Facebook-oldalán közölt részleteket Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke.

A bukaresti kormánykoalíció tervei között szerepel, hogy kilenchónapos hitelmoratóriumot vezet be a banki hitelekre azoknak az állampolgároknak és vállalkozásoknak, akik és amelyek az elmúlt időszak válságai miatt pénzügyi nehézségekkel küzdenek.

Július elsejétől béremeléseket terveznek a közszférában: a közalkalmazottak egyelőre a 25 százalékát kapják meg annak a béremelésnek, amely a korábban elfogadott, de rendre elnapolt egységes bértörvény alapján megilletné őket.

A koalíció egyszeri, 700 lejes támogatást ígért azoknak a nyugdíjasoknak, akiknek a havi járandósága nem éri el a 2000 lejt.

A kormánypártok ugyanakkor a költségvetési konszolidáció és az államháztartási hiányra vonatkozó kötelezettségvállalások betartása érdekében legalább 10 százalékkal akarják csökkenteni a költségvetési kiadásokat (ez alól kivételt képeznek a beruházások, bérek, nyugdíjak és szociális támogatások), létszámstopot vezetnek be a közszférában, és 10 milliárd lejjel akarják növelni az általános konszolidált állami költségvetés bevételeit.

A bukaresti kormánykoalíció fel akarja gyorsítani az operatív programok és az országos helyreállítási terv forrásainak felhasználását, ennek érdekében a havonta értékeli az uniós pénzek lehívásának helyzetét - írta az MTI.