Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Arra kéri a kormányt a szeszes italokat gyártó cégek érdekképviseleti szervezete, hogy január 1-től ne emelje ezen termékeikre kivetett jövedéki adót - idézi a Maszol az economica.net hírportál hírét. „Nem tudjuk pontosan, mennyivel nőne a jövedéki adó, de a becslések szerint 15-30 százalékkal, aminek katasztrofális következményei lennének az ágazatra és a helyi termelőkre nézve.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a jövedéki adó növelése nem vonja maga után az állami költségvetés bevételeinek a növekedését, hanem az adóval terhelt szeszes italok fogyasztásának a csökkenését eredményezi, és ezzel a feketepiac növekedését” – nyilatkozta Tudor Furir, a Spirits Románia Egyesület elnöke.

A szervezet adatai szerint 2013-ban, azt követően, hogy 43 százalékkal emelték a szeszes italok jövedéki adóját, 30 százalékkal zsugorodott a törvényes piac. 2016-ban 30 százalékkal csökkentették a jövedéki adót, aminek hatására azóta 25 százalékkal összement a feketepiac, az állami bevételek pedig megduplázódtak hat év alatt, tavaly már 171,75 millió eurót tettek ki.

Elbocsátások jöhetnek

Jelenleg becslések szerint 42 százalék a feketepiac aránya a szeszes italok piacán Romániában. A gyártók számításai szerint, ha 15 százalékkal nőne a jövedéki adó 2023 január 1-től, akkor a 40 fokos italok literenkénti ára minimum 4,5 lejjel nőne úgy, hogy idén már volt egy 5-10 százalékos drágulás. Ha ezt nem követné áremelés, az hétszázalékos veszteséget okozna az ágazat vállalatainak.

Figyelembe véve az inflációt és a vásárlóerő csökkenését, visszaesne a fogyasztás, s azzal együtt az állami bevételek, a termelők pedig kénytelenek lennének elbocsátani dolgozóik egy részét.