Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Továbbra is 20 százalék fölötti éves áremelkedést mutat a Privátbankár Árkosár friss felmérése. A 15 éve havi rendszerességgel publikált felmérés történetében még sosem kellett 28 ezer forint feletti összeget kifizetnünk a hipermarketekben a 30 termékből álló minta-élelmiszerkosárért, ám 2022 júniusában ez is bekövetkezett.

Ez egy 21 százalékot meghaladó éves áremelkedés eredménye. Mindez annak ellenére következett be, hogy érvényben van az élelmiszerárstop. Nem tudhatjuk, hogy a kávé ára, ami egyébként most 45 százalékkal emelkedett, a más termékekre kivetett árstop nélkül nem csak mondjuk 42 százalékkal emelkedett volna. Az sem igazi spórolási lehetőség, hogy csak az árstoppal érintett termékeket vásároljuk - a kenyér ára például egy év alatt 60 százalékkal emelkedett.

Májusban eljutottunk odáig, hogy egy év alatt a magyarok 38,4 százalékkal fizetnek többet ugyanazért a kenyérért, mint tavaly - írta az Mfor. Ennél magasabb áremelkedést (39,9 százalék) az uniós legszegényebb országaként ismert Bulgáriában mértek egyedül, a régióban és a V4-ek közül azonban toronymagasan kiemelkedik a magyarok leginkább dráguló kenyere. A régióban Romániában drágult a legkevésbé a kenyér májusban, 22,4 százalékkal.