Ez Európai Unió országaiban 7,96 millió autót gyártottak 2022 első kilenc hónapjában, ami 430 ezerrel több, mint 2021 azonos időszakában - adta hírül a Romania-Insider.com. Százalékos arányban 5,8 százalékos növekedést fed ez a változás.

Az öreg kontinens ezzel a teljesítménnyel 16 százalékos részesedést ér el a világ autógyártásában - vette át az Európai Autógyártók Szervezetének (ACEA) adatait a hírportál. Ami az egyes országokat illeti átrendeződést történt az európai autóiparban.

Az év első kilenc hónapjában Románia feljött a hatodik helyre a legnagyobb uniós autógyártó országok sorrendjében. Január és szeptember között több mint 376 ezer autó készült Magyarország keleti szomszédjánál, ami ötödével több az egy évvel korábbi azonos időszak teljesítményénél.

Így immáron Romániában több autó készült, mint Magyarországon, sőt még a gigantikus autógyártási hagyományokkal rendelkező Olaszországot is megelőzték. Továbbra is Németországban készül a legtöbb autó az EU-ban, ebben az időszakban 2,4 millió, az ezt követő sorrend: Spanyolország, Csehország, Szlovákia és Franciaország.