Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A termelési kapacitás növelését célzó, 45 millió dolláros beruházásra készült idén Szilágy megye legnagyobb vállalata, az acélcsöveket gyártó zilahi TenarisSilcotub - írta a Maszol. A cégvezetés azonban, az energia rohamos drágulása miatt elhalasztotta a fejlesztést.

A mostani „240 dollár/MWh-s elektromos energia árnál nincs értelme befektetni Romániában vagy Európában. Ugyanakkor meg kellene fontolnunk, hogy hosszú távon létezhet-e erős gazdaság olyan ágazatok nélkül, mint az acél, a cement, az üveg, a cellulóz, a papír vagy a műtrágya. Ezek a nagy energiaigényű iparágak hatnak a teljes gazdaságra, ha pedig eltűnnek, az negatív láncreakciót indít el” – nyilatkozta a Ziarul Financiar gazdasági napilapnak Mihaela Popescu, a TenarisSilcotub elnöke.

A TenarisSilcotub kitűnő tavalyi eredményei ellenére a cégvezetés egyáltalán nem optimista a közeljövő kilátásait illetően. „A harmadik negyedévben kezdődött az energiaárak emelkedése, ami jelenleg is jelentős negatív hatással bír. Tárgyaltunk a hatóságokkal a sajátos helyzetünkről, sz energetikai krízis várható hosszútávú hatásáról, de semmilyen konkrét eredménnyel nem járt. A vad áremelkedés, hatszoros a gáz és négyszeres a villanyáram esetében, nagyon lerontotta a versenyképességünket” – mondja a TenarisSilcotub első embere.

Mostanra az a teljesen abszurd helyzet állt elő, hogy az USA-ban olcsóbban lehet acélt gyártani, mint Romániában. „Az Európai Unió esetében azt tapasztaljuk, hogy bár a szabadpiacnak és az összekapcsolódásnak szintbe kellene hozniuk az árakat, egyes országokban az ipart különleges árakkal támogatják, ami kivételezett helyzetet biztosít nekik, s megváltoztathatja az európai termelők piaci részesedését."