Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az év első kilenc hónapjában hét százalékkal kevesebb villanyáramot termelt Románia, mint 2021 azonos időszakában - írja a Maszol a Ziarul Financiarra hivatkozva. Ez nagyrészt annak a következménye, hogy tavaly bezárták a marosnémeti hőerőművet. Mivel az elmúlt évben egyetlen új termelő egységet sem helyeztek üzembe, az ország áramtermelési kapacitása 1300 MW-tal csökkent.

Egy ideje már importra szorul az ország elektromos energiából, ám ennek a mennyisége nem nőtt számottevően az első kilenc hónapban. Ennek az oka az, hogy az országos fogyasztás hat százalékkal csökkent, mivel több üzem kénytelen visszafogni a termelését a drága áram miatt.

A Transelectrica legfrissebb adatai szerint november 15-én, a délelőtti órákban az országos fogyasztás 7600 MW kapacitást kötött le. Elméletileg ezt bőven fedeznie kellene a hazai termelésnek, mivel a teljes beépített kapacitás meghaladja a 18 ezer MW-t, a gyakorlat azonban mást mutat. Az országos termelés mindössze 6600 MW kapacitást feltételez, az import pedig 1000 MW-ot.

Kevés az új kapacitás

A magyarázat abban rejlik, hogy a vízerőművek, a naperőművek és a szélturbinák is nagyon visszafogottan termelnek. Előbbiek 1800 MW kapacitással járulnak hozzá az áramtermelési képességhez, miközben beépített teljesítményük 6640 MW.

Az elmúlt években az európai országok szinte kivétel nélkül növelték áramtermelési kapacitásukat, Románia azonban kakukktojás e tekintetben. 2011-ben még 19 733 MW volt a beépített áramtermelési kapacitás, ami mostanra kilenc százalékkal csökkent. Az azóta eltelt időszakban 4300 MW-nyi erőművet, főleg megújuló forrásokat felhasználókat, helyeztek üzembe, ezek azonban nem tudták ellensúlyozni a széntüzelésű erőművek bezárása miatt kieső termelési kapacitást.