Nicolae Ciuca miniszterelnök üdvözölte a Black Sea Oil & Gas vállalat (az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank és a Carlyle magántőke befektető csoport cége) midiai földgázkitermelési projektjének beindítását, amelyre június 15-én bocsátotta ki az engedélyt az országos energiaszabályozó hatóság (ANRE) - adta hírül a Maszol.

A kormány szerint a működési engedély kiállítása azt jelenti, hogy a Fekete-tenger talapzatában lévő földgáz rövidesen az országos hálózatba kerülhet. A kitermelt gázt a Transgaz hálózatán keresztül szállítják majd.

A XV Midia földgázmezőből kitermelt gáz az ország szükségletének 10 százalékát fogja fedezni, és közelebb viszi Romániát az energiafüggetlenség eléréséhez – olvasható a közleményben, amely arra is kitér, hogy a nemrég elfogadott offshore-törvény lehetővé teszi további fekete-tengeri földgázmezők kiaknázását, ez pedig Romániát gázexportőrré léptetheti elő.

A XV Midia földgázmező mintegy 120 kilométerre van a román tengerparttól, ahol a tenger sekély, mindössze 70 méter mély. A földgázt 1995-ben, illetve 2007-ben fedezték fel ebben a térségben. A kitermeléshez szükséges beruházások 2018–2022 között váltak valóra, értékük körülbelül 400 millió dollár (152 milliárd forint).