Megbeszéléseket folytatott a napokban Adrian Chesnoiu román mezőgazdasági miniszter az erdélyi cukorrépa-termesztők képviselőivel, akik szeretnék megvásárolni a marosludasi cukorgyárat - írta a Maszol. A jelenlegi tulajdonos a francia Tereos, mely be akarja zárni az üzemet, az idei évre már nem kötött felvásárlási szerződést a cukorrépa termesztőkkel.

A gazdák a kormány támogatását kérték a cukorgyár megvásárlásához. Az economica.net szakportál értesülései szerint állami garanciára lenne szükségük ahhoz, hogy hitelt vehessenek fel 10-12 éves futamidőre. A farmerek azt is kérték a szakminisztertől, járjon közbe annak érdekében, hogy a Tereos annyiért adja el az üzemet, amennyiért megvásárolta, vagyis legfeljebb négymillió dollárért. A termesztők arra is szeretnének biztosítékot kapni, hogy az állam továbbra is támogatni fogja az ágazatot. Tavaly a cukorrépa termesztők hektáronként 1098,43 euró támogatást kaptak.

Ágazati források szerint a Tereos igényei fényévekre vannak a cukorrépa termesztők várakozásaitól, 250 milliót szeretne kapni a marosludasi üzemért. A gyárban tavaly 37 735 tonna cukrot állítottak elő, a 110 ezer tonnás országos termelésnek a harmadát. A Tereos romániai leányvállalata 2014 óta veszteségesen működik, adósságai hétmillió eurót tesznek ki.

Erdélyben körülbelül 500 gazda foglalkozik cukorrépa-termesztéssel. A marosludasi gyár 300-nál több farmertől vásárolta fel a termést. Az üzem bezárása nem csak a gazdák számára lenne nagy csapás, de legalább 150 munkahely megszűnésével is járna.