Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Románia kormány nem bánik kesztyűs kézzel a koronavírus-járvány által megtépázott vendéglátóipari szektorral, máris bejelentett egy sor, az ágazatot érintő adóemelést - írja a Maszol. Augusztustól emelkedik a szeszes italok jövedéki adója, 2023. január 1-jétől pedig megszűnik az ágazati adó, helyette az árbevételük egy százalékát vagy társasági adót fognak fizetni a cégek.

A vendéglátóipari áfa öt százalékról kilenc százalékra nő, míg a cukrozott italoké kilenc százalékról 19 százalékra. „Nem jókor jönnek ezek a változtatások, a pandémiának még sincs véve. Amikor a gazdaságnak jól megy, olyankor a vendéglátóiparnak is, jelenleg azonban nem dübörög a gazdaság. Ezeket az adóemeléseket a tulajdonosok és a vendégek is meg fogják érezni” – nyilatkozta a Maszolnak Daragus Attila, háromszéki idegenforgalmi és vendéglátóipari vállalkozó.

Kijátsszák az adóhatóságot

A bejelentett változtatások áremelkedéshez vezetnek a vendéglátóiparban, véli Mostis Gergő, egy kolozsvári lokál tulajdonosa. Ez nem azt jelenti, hogy az adómódosítások teljesen elhibázottak, amire példaként a cukrozott italok áfájának a megemelését hozza fel.

Az ágazati adó megszüntetéséről azt gondolja, sok vállalkozó ügyeskedni kezd majd, hogy elkerülje a profitadó fizetését. „Társcégeket hoznak létre, amelyek egymás között számláznak majd, hogy az árbevételük ne haladja meg az 500 ezer eurót.” A kormány tesz lépéseket ennek a megakadályozására, Mostis Gergő azonban kétli, hogy az adóhatóság rendelkezne elegendő kapacitással, hogy leleplezze az ügyeskedőket.