Az eurózónához nem tartozó EU-tagállamok közül Romániában a legnagyobb a támogatottsága a közös uniós valuta bevezetésének. A legfrissebb Eurobarométer felmérés szerint idehaza a lakosság 75 százaléka szeretné, ha a lej helyét az euró venné át - írja a Maszor a romániai euróbevezetés esélyeit latolgató cikkében.

Románia az euróövezethez való csatlakozás kritériumrendszerének nem felel meg, sőt, az ország most távolabb áll az euró bevezetésétől, mint pár évvel korábban. Ami a költségvetési hiányt illeti, ennek teljesítésétől olyan messze van a román gazdaság, mint Makó Jeruzsálemtől, és ennek semmi köze nincs a koronavírus-járvány gerjesztette gazdasági válságnak.

A válság előtt, 2019-ben, amikor az ország gazdasága magas fordulatszámon pörgött, 4,6 százalék volt a költségvetési hiány, több mint harmadával haladva meg a megengedett maximális 3 százalékos értéket. A kormány vállalta, hogy 2024-re 3 százalék alá szorítja le a deficitet, ami komoly kihívás, az államháztartásnak problémái ugyanis strukturális jellegűek.

Az euró-övezethez olyan országok csatlakozhatnak, amelyek államadóssága nem haladja meg a GDP 60 százalékát. Románia jelen pillanatban teljesíti ezt a kritériumot, azonban a kilátások egyáltalán nem rózsásak. Az Európai Bizottság becslései szerint 2024-re az ország adósságállománya meg fogja közelíteni a GDP 60 százalékát.

Az euróövezethez való csatlakozás másik feltétele a legfeljebb 1,8 százalékos éves infláció. Ez szintén a vágyálom kategóriája, lévén, hogy májusban 3,75 százalékos volt az infláció, éves viszonylatban pedig a Román Nemzeti Bank 4,7 százalékos pénzromlásra számít. Florin Cîțu miniszterelnök szerint az ország 2024-2025-re kerülhet elérhető közelségbe az euróövezetéshez, az uniós valutát 2027-ben vagy 2028-ban vezethetik be.

Egyes szakértők szerint nem érdemes siettetni az euró bevezetését addig, amíg egy ország nem felel meg az úgynevezett valós konvergencia feltételének. Ez egy olyan átlagos jövedelemszintet feltételez, amelynél a lakosság jelentős része nem 400-500 eurós, hanem magasabb béreket kapna a csatlakozást követően. Ehhez képest Romániában a munkavállalók tekintélyes százaléka minimálbért keres, ami euróban jelenleg 400-nál is kevesebbet ér.