A Romgaz Március 31-én ajánlatot tesz az Exxon Mobilnak a Neptun Deep gázkitermelési projektbeli részesedésére - idézte a Maszol Virgil Popescu energetikai miniszter bejelentését. A tárcavezető nem bocsátkozott részletekbe, így egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen összegű az állami vállalat ajánlata. Ha a tranzakció létrejön, akkor elhárul az egyik akadály a Fekete-tenger alatt található földgázkészletek kiaknázása elől.

A Neptun Deep mélytengeri lelőhely kitermelésére az elmúlt évtized elején az Exxon és az OMV Petrom társult, azonban a beruházás a mai napig nem valósult meg. Az amerikai vállalat 2019 őszén jelentette be, hogy kiszállna az üzletből, mivel elégedetlen a projektnek a hatályos törvényi szabályozás által biztosított pénzügyi feltételeivel. Másfél éven át semmi sem történt, az Exxon nem talált vevőt a részesedésére, a befektetés pedig megfeneklett. Ez év elején aztán az OMV is kilátásba helyezte, hogy ha nem történik előrelépés, a kormány nem kezdeményezi az offshore-törvény módosítását, úgy, hogy az kedvezőbbé váljon a befektetők számára, valószínűleg ki fog szállni a Neptun Deep projektből.

A projektért a színfalak mögött az elmúlt idszakban többen is bejelentkeztek, köztük volt a Mol is, és a lengyel PGNIG is, de mindeddig az ügyben - legalábbis ebbe az irányba - nem hoztak nyilvánosságra üzletkötést.

Az offshore-törvény módosított változatát a Romgaz-Exxon tranzakció lebonyolítását követően követően bocsátják majd közvitára. A kormány állítólag azért nem lépett mostanáig, mivel attól tart, hogy a befektetők számára előnyösebb feltételek miatt az Exxon Mobil meggondolná magát. Kormányzati források szerint a kormány nem elégedne meg azzal, hogy a Romgaz átvegye az Exxon 50 százalékos részesedését, hanem azt szeretné, hogy döntő szava legyen a beruházásban.

Szakemberek szerint a Neptun Deep beruházás versenyfutás az idővel. Az Európai Unió egyértelműen a zöld energia mellett tette le a garast, a földgáznak pedig csak az átállási időszak meghatározó energiahordozójának a szerepét szánja. A Fekete-tengeri készlet kiaknázását ezért nem lehet sokáig halogatni, mivel valószínű, hogy másfél-két évtizedes távlatban a térségben csökkenni fog a földgáz iránti kereslet.