„A gazdasági növekedés számottevő lassulására számítunk az elkövetkező időszakban. (…) A gazdaság teljesítményét nagyban befolyásolja az ukrajnai háború alakulása, annak valamennyi következményével. A helyzet dinamikus, a kilátások tovább romolhatnak” – nyilatkozta a Ziarul Financiar gazdasági napilapnak Ionuț Dumitru, a Raiffeisen Bank vezető közgazdásza a Maszol tudósítása szerint. Véleménye szerint a kilátásokat rontja, hogy a gazdaság élénkítése terén a kormány mozgástere korlátozott, mivel „a költségvetési hiány magas és a gyorsan emelkedő kamatok nemzetközi közegében nehezen finanszírozható”.

A Raiffeisen Bank a 2023-as növekedésre vonatkozó jóslatát is csökkentette, 4,5 százalékról három százalékra, míg az ING Bank kisebb mértékben rontotta az idei prognózist, 3,2 százalékról 2,3 százalékra. Az ING elemzői a fő problémát a növekvő befektetői bizalmatlanságban és a fogyasztás növekedésének megtorpanásában látják.

Az Erste Bank 3,2 százalékról 2,8 százalékra csökkentette a növekedési prognózisát. Ennél a banknál arra számítanak, hogy 2022 első negyedévének a gazdasági teljesítménye elmarad a 2021 utolsó negyedévi mögött. Mivel 2021 utolsó negyedévében is csökkenés következett be a harmadik negyedévhez képest, ez már technikai recessziót jelentene.

A 2022-es költségvetés elkészítésekor a kormány 4,6 százalékos növekedéssel számolt, ami jelen pillanatban teljességgel lehetetlennek tűnik a banki elemzők szerint.