Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elemi iskolák alsó tagozatán jövő héten amúgy is vakáció lenne, ezt azonban most a teljes közoktatásra kiterjesztik, és kéthetesre bővítik. Az államfő egyelőre nem részletezte, hogyan változik a tanév szerkezete, de a román média azt valószínűsíti, hogy a járványügyi kényszervakációk miatt rövidebb lesz a nyári szünet - írja az MTI.

A korlátozások részleteit kormányhatározatban pontosítják a hét folyamán. Iohannis példaként említette, hogy általános éjszakai kijárási tilalom lép életbe, ez azonban a beoltottakra nem vonatkozik. Napközben a legtöbb helyre csak a védettséget igazoló "zöld igazolvánnyal" lehet majd belépni.

Az államfő kijelentette: addig van szükség korlátozásokra, amíg a kétkedőket is sikerül meggyőzni, hogy a világjárvány csak oltással fékezhető meg. Nyugat-Európában, ahol 70-80 százalékos az átoltottság, az emberek visszatértek megszokott életükhöz, a járvány már nem érezteti hatását. Ezzel szemben a földrész "innenső" részében, ahol különböző okok miatt az emberek fenntartásokkal viszonyulnak a vakcinához, a járvány egy újabb hulláma pusztít, Romániában pedig katasztrofális helyzet alakult ki: több száz ember hal meg és több tízezer fertőződik meg naponta.

Iohannis felhívást intézett polgártársaihoz: ne dőljenek be azoknak, akik azt hazudják, hogy a vakcina veszélyes, vegyék fel az oltást, mert csak így védhetik meg magukat a betegség súlyos formáitól, a társadalom egésze pedig csak így fékezheti meg a járványt.

Az államfő - több mint egy éves szünet után - azt követően ragadta magához a kezdeményezést a járvánnyal kapcsolatos intézkedések terén, hogy Romániában kedden meghaladta az ötszázat a betegségben egyetlen nap alatt elhunyt áldozatok száma. Iohannis úgy értékelte:

riasztó az a tétlenség, ahogyan a hatóságok viszonyultak ehhez a drámai helyzethez.

A 19,3 millió lakosú Romániában szerdán meghaladta a másfél milliót a járvány kezdete óta beazonosított fertőzöttek száma, és 14 ezer fölé emelkedett a naponta újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzések kéthetes átlaga. Az utóbbi héten több mint 2500 koronavírusos beteg vesztette életét az országban, és immár harmadik hete lakosságarányosan Romániában szedi a legtöbb áldozatot a járvány a világban.

Romániában eddig a beoltható - 12 év feletti - lakosság 35,7 százaléka oltatta be magát.