Az Európai Unió viszonylatában Románia járványügyi szempontból a biztonságos országok közé tartozott az elmúlt hónapokban, ez azonban egyáltalán nem tükröződik a idegenforgalmi adatokban - írja a Maszol. Az első félévben a határon túlról érkező turisták száma a 200 ezret sem érte el, derül ki az Országos Statisztikai Intézet adataiból. Ez a turisták összlétszámának csupán 6 százaléka.

Területi bontásban az adatok azt mutatják, hogy a nemzetközi idegenforgalmat Románia esetében lényegében az üzleti turizmus adja. Bukarestbe és a megyeszékhelyekre érkezett a külföldi látogatók 82,3 százaléka, míg a tengerpartra csupán 2,1, a hegyekre 3,6 százalékuk volt kíváncsi, fürdőhelyet 1,5 százalékuk keresett fel. A tengerpartra utazók aránya harmadával csökkent 2020 azonos időszakához képest.

Nem elég, hogy kevesen voltak, ráadásul rövid időt töltöttek náluk a külföldiek, átlagban 2,3 vendégéjszakát. A belföldi turisták átlaga ennél is alacsonyabb volt, két vendégéjszaka/fő. A legtöbb külföldi Németországból (23,9 ezer), Olaszországból (18,7 ezer), Franciaországból (12,7 ezer), az Egyesült Államokból (11,8 ezer) és Magyarországról (9,8 ezer) érkezett. A turisták összlétszáma, a belföldieket is beleértve, 3,2 millió volt.