Az elmúlt napokban immár harmadszor került történelmi mélypontra a román lej az euróval szemben, az európai fizetőeszköz egy egységének árfolyamát 4,9475 lejben állapította meg hétfőn a Román Nemzeti Bank. Legutóbb pénteken, illetve egy nappal korábban, csütörtökön került történelmi mélypontra a román fizetőeszköz, akkor egy euró 4,9416 lejbe, illetve 4,9386 lejbe került. Hétfőn a román lej a dollárral és a svájci frankkal szemben is enyhén gyengült.

A bankelemzői tapasztalattal rendelkező Florin Citu román miniszterelnök pénteken cáfolta, hogy a román valuta árfolyama a belpolitikai válság miatt gyengülne, szerinte a román fizetőeszköz az egyik legstabilabb a térségben. Úgy vélte, hogy a lej nem számottevő gyengülési folyamata már a szerdán kitört kormányválság előtt elkezdődött.

Akkor a román kormány fő erejét képező Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a közepes koalíciós partner, az USR PLUS között nézeteltérés alakult ki egy országos fejlesztési programmal kapcsolatban. Citu leváltotta a kormányban az USR PLUS-t képviselő Stelian Ion igazságügyi minisztert, akit Citu a program elfogadásának akadályozásával vádolt, ezért az USR PLUS távozni akar a koalícióból, ha a liberálisok nem hajlandók leváltani Citut. Jelenleg patthelyzet van, a felek nem tudtak megállapodásra jutni.

Romániában a lakosságot érzékenyen érinti a lej gyengülése, mert a távközlési szolgáltatásokat, a lakbéreket euróban határozzák meg, és azok értékét az európai fizetőeszköz árfolyama alapján számolják át lejre.