Nagyon gyenge év volt 2021 az autógyártók számára, főleg az ágazatot sújtó mikrochiphiány miatt. Az általános visszaesés alól csak a luxusmárkák voltak kivételek, ezek eladásai kiválóan alakultak nemzetközi viszonylatban és Romániában is -írta a Maszol. A gépjármű-bejegyzéssel és jogosítványokkal foglalkozó hivatal (DRPCIV) adatai szerint tavaly 38 Bentley, 31 Ferrari, 29 Lamborghini, 13 Aston Martin és 12 Rolls-Royce találta gazdára Romániában.

Az öt márka közül négy tekintélyes növekedést produkált tavaly. A kivételt a Lamborghini jelentette, melynek eladásai 12 százalékkal csökkentek. Az Aston Martinból 13 kelt el, ami 333 százalékkal több, mint 2020-ban (három). A Ferrari 55, a Bentley 46, a Rolls-Royce pedig 20 százalékos növekedést ért el.

Az öt luxusautó gyártó együttesen 123 járművet értékesített tavaly Romániában, 34 százalékkal többet, mint 2020-ban. Ebben a kategóriában 150 ezer dollár (több mint 47 millió forint) körül kezdődnek az árak, a felső határ pedig a csillagos ég.

Torsten Müller-Ötvös, a Rolls-Royce Motor Cars ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a legendás autógyártó eladásai valamennyi piacon nőttek, amire még sosem volt példa, a kereslet pedig olyan nagy, hogy a vevőknek egy évet is kell várniuk az autókra.

A luxus-márkák szárnyalása a koronavírus-járvány következménye. „Felgyűlt a pénz, amit a járvány miatt nem lehetett elkölteni, és az ügyfelek úgy döntöttek, hogy Rolls-Royce-ot vesznek belőle. A kereslet 2022-ben is nagy lesz. Az elkövetkező 2-3 évben is a luxuspiac növekedésére számítunk” – mondta a cégvezető.