Körülbelül 800 ezer romániai munkavállalónak vannak közvetett módon érdekeltségei a világ egyik legnagyobb presztízsű divatházában, a Louis Vuittonban - írta a Maszol. Ennyien vannak azok a munkavállalók, akik a kötelező nyugdíj-hozzájárulás kettes pillérének keretében (kötelező magánnyugdíjpénztárban) az Aripi Generali alapkezelővel működnek együtt.

A kettes pillér hét alapkezelője közül az Aripi az egyetlen, amely Louis Vuitton részvényekben fektette a befizetők pénzének egy részét. A magánnyugdíj pénztár 79 millió lej, mintegy 16 millió euró értékben vásárolt Louis Vuitton-részvénycsomagot a párizsi értéktőzsdén. Ez az Aripi aktívumainak körülbelül egy  százalékát teszi ki.

Úgy tűnik, hogy jó ötlet volt befektetni az 1854-ben alapított, kézzel készült luxuscikkeket gyártó és forgalmazó francia cégbe. Az elmúlt 12 hónapban a részvénycsomag értéke körülbelül 50 százalékkal nőtt, ami igazán tekintélyes hozam. 2020 október 19-én 428 eurót adtak a Louis Vuitton egy részvényéért, idén október 18-án azonban már 645 eurót ért. Az év kezdete óta 26 százalékkal emelkedett a cég részvényeinek az értéke, jóval meghaladva a párizsi tőzsde 19 százalékos növekedését.

A romániai munkavállalók jelenleg bruttó keresetük 3,75 százalékát fizetik a kettes pillér általuk kiválasztott alapkezelőjének.