Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Romániában május 15-étől néhány kivételes helyzettől eltekintve már nem kötelező a szabadtéri maszkviselés, és megszűnik az éjszakai kijárási tilalom is – jelentette be csütörtök este Klaus Iohannis a Maszol tudósítása szerint. Továbbra is maszkot kell viselni a piacokon, vásárokban, a tömegközlekedési járművek megállóiban és zárt terekben. Szintén május 15-étól eltörlik az éjszakai kijárási tilalmat, vagyis az emberek 22 óra után is korlátozások nélkül elhagyhatják az otthonukat.

Ez maga után vonja azt is, hogy az üzletek korlátlan ideig tarthatnak nyitva. Ugyancsak május 15-től a szabadtéri sportrendezvények lelátóira beengedik a nézőket a kapacitás 25 százalékáig. Fogadhatnak nézőket – várhatóan csak június elsejétől – a fedett sportcsarnokok is, de az államfő nem részletezte, hogy mekkora nézőkorláttal. Csak annyit jegyzett meg, hogy a nézőszám növelhető, ha a lelátókon csak olyan személyek ülnek, akik megkapták az oltást.

Az enyhítések második szakasza június elsején kezdődik. E dátumról legtöbb 70 személy részvételével engedélyezett a szabadtéri esküvők, keresztelők és más családi rendezvények megtartása. Beltéri rendezvények esetében maximum 50 személy részvétele engedélyezett. Ha azonban a szervezők szavatolják, hogy valamennyi résztvevő be van oltva, akkor nincs létszámkorlát.

Ami az oktatást illeti az egy ezreléknél magasabb fertőzöttségi rátájú településeken a diákoknak továbbra is csak egy része mehet iskolába. Az államfő szerint a további lazítások bevezetése a fertőzési ráta csökkenésétől és az átoltottsági arány növekedésétől függ. A kormány június elsejéig 5, július elsejéig 6, augusztus elsejéig 7 millió ember immunizálását tűzte ki célul a 20 milliós országban.